Αμπελοτοπία


Ο κάμπος των Μεσογείων (μέσο - γής), ένας κάμπος με αμπέλια και ελιές, απλώνεται στο μέσο της Αττικής γης και περιστοιχίζεται από χωριά και χαμηλούς λόφους, σε μικρή απόσταση από την θάλασσα.

Το μεγαλύτερο τμήμα του αμπελώνα αναπτύσεται σε πτωχά εδάφη πάνω στη λευκοκιτρινη μάργα της Αττικής. Η υψηλή περικτικότητα του εδάφους σε αβέστιο, ο καυτός ήλιος, η θάλασσα και η λιγοστή βροχή, δημιουργούν ένα θερμό και ξερό κλίμα, βασικό για να μεγαλώσει το αμπέλι, που καλλιεργείται εδώ και 2.500 χρόνια. Τυπικός αττικός αμπελώνας με τμήματα μακίας βλάστησης και ελαιοδένδρων που αναλλάσονται με πευκοδάσος.

Στην αρχαιότητα ο δήμος Ερχιάς, τα σημερινά Σπάτα, όπου βρίσκονται τα αμπέλια της Οικογένειας Γεώργα φημιζόταν για την γονιμότητα της γης, την καλλιέργεια του αμπελιού και θεωρούνταν η πόλη του οινο-πνεύματος. Φιλοξενούσε τα κτήματα του Αλκιβιάδη και ήταν η πατρίδα πνεύματος του Ξενοφώντα και του Ισοκράτη.Ο κόσμος του κρασίου γνωρίζει πως η 'ποιότητα ξεκινά από το αμπέλι' και αυτό αφορά την ποιότητα, το άρωμα και τα φυσικά χαρακτηριστικά του κρασιού που θα παραχθεί. Αυτή είναι μια βασική αρχή στη βιολογική γεωργία που εμφανίστηκε στις αρχές του '90. Σήμερα ο όρος 'βιολογικό προϊόν' έχει αναγνωρισθεί και είναι συνώνυμος του ποιοτικού προϊόντος. Τα σταφύλια που προέρχονται από βιολογική καλλιέργεια έχουν πολύ καλά χαρακτηριστικά και είναι απαλλαγμένα από οποιαδήποτε χημική ουσία (εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα ή λιπάσματα) που είναι επιβλαβή τόσο γιά το φυτό όσο και γιά τον τελικό καταναλωτή. Η τεχνικές της βιολογικής καλλιέργειας βασίζονται στο υγιές έδαφος που είναι απαραίτητο για να υποστηρίξει το φυτό. Το ζωντανό χώμα προμηθεύει τα πλήρη θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το αμπέλι, το οποίο με την σειρά του δίνει σταφύλι και κρασί με πλούσιο χαρακτήρα, γεύση και άρωμα.

Κάθε καλλιεργητική περίοδος είναι μοναδική και διαφέρει από την προηγούμενη. Η συνεχής παρατήρηση και πείρα στο κλάδεμα το κορφολόγημα και το αραίωμα του φυλλώματος των φυτών, μας βοηθάει να επιτυγχάνουμε το κατάλληλο περιβάλλον που χρειάζεται γιά να μεγαλώσει το υγιές σταφύλι. Η απόδοση και η χαμηλή παραγωγή των ξερικών αμπελιών μας (300 - 400 κιλά /στρέμμα) είναι χαρακτηριστικό της ποιότητας του τελικού προϊόντος.

Το σαββατιανό αποτελεί την καλύτερα προσαρμοσμένη γηγενή ποικιλία, που παραδοσιακά καλλιεργήται με καλά αποτελέσματα στην περιοχή. Τα μεγαλύτερης ηλικίας αμπέλια, είναι φυτεμένα σε υπόριζο R110 μετά την τελευταία φυλλοξέρα, στις αρχές τις 10ετείας του '60. Αρκετά αμπελοτεμάχια έχουν προσφατα ανανεωθεί με σύγχρονές ποικιλίες.

 


Επάνω