Το
μεγαλύτερο τμήμα του αμπελώνα αναπτύσεται σε πτωχά εδάφη πάνω στη λευκοκιτρινη
μάργα της Αττικής πανω σε ασβεστολιθο. Η υψηλή περικτικότητα του εδάφους
σε αβέστιο, ο καυτός ήλιος, η θάλασσα και η λιγοστή βροχή, δημιουργούν
ένα θερμό και ξερό κλίμα, βασικό για να μεγαλώσει το αμπέλι, που καλλιεργείται
εδώ και 2.500 χρόνια. Τυπικός αττικός αμπελώνας με τμήματα μακίας βλάστησης
και ελαιοδένδρων που αναλλάσονται με πευκοδάσος. Στην αρχαιότητα ο δήμος Ερχιάς, τα σημερινά Σπάτα, όπου βρίσκονται τα αμπέλια της Οικογένειας Γεώργα φημιζόταν για την γονιμότητα της γης, την καλλιέργεια του αμπελιού και θεωρούνταν η πόλη του οινο-πνεύματος. Φιλοξενούσε τα κτήματα του Αλκιβιάδη και ήταν η πατρίδα πνεύματος του Ξενοφώντα και του Ισοκράτη. Από την Ερχια στα Σπατα
Κάθε καλλιεργητική περίοδος είναι μοναδική και διαφέρει από την προηγούμενη. Η συνεχής παρατήρηση και πείρα στο κλάδεμα το κορφολόγημα και το αραίωμα του φυλλώματος των φυτών, μας βοηθάει να επιτυγχάνουμε το κατάλληλο περιβάλλον που χρειάζεται γιά να μεγαλώσει το υγιές σταφύλι. Η απόδοση και η χαμηλή παραγωγή των ξερικών αμπελιών μας (300 - 400 κιλά /στρέμμα) είναι χαρακτηριστικό της ποιότητας του τελικού προϊόντος. Το Σαββατιανό αποτελεί την καλύτερα προσαρμοσμένη γηγενή ποικιλία, που παραδοσιακά καλλιεργείται με καλά αποτελέσματα στην περιοχή. Τα μεγαλύτερης ηλικίας αμπέλια, είναι φυτεμένα σε υπόριζο R110 μετά την τελευταία φυλλοξέρα, στις αρχές τις 10ετείας του '60. Αρκετά αμπελοτεμάχια έχουν αναμπελωθει με σύγχρονές ποικιλίες.
|