Αρθρα

 

Natural wine, orange wine and pet nat - the millennials’ choice

Daily Wine News 8/2/16 by Hilary Mcnevin The Australian

http://winetitles.com.au/dwn/details.asp?ID=192

Μια ωραία συζήτηση γιά τα "νέα" κρασιά (στα Αγγλικα)

Natural or low-intervention wines are not the same as organic or biodynamic wines. Natural wines entail low or no intervention in the cellar. There’s no addition of yeasts or adjustments to sugars or acidity by the winemaker after the grapes have been harvested and crushed. Makers of natural wines may use a touch of sulphur dioxide — debatable in some circles — but nothing else.

Orange wines are made from white grapes that are left in contact with their skins (these skins vary in colour) for given periods of time, depending on the maker, which gives them an orange colour and increases the tannins in the wine.

Pet Nat (petillant naturel, or naturally sparkling) wines are made from white and red grapes and created by taking wines that are still under ferment, bottling them and allowing the fermentation to finish in the bottle. They’re the scruffy second cousin of sparkling wines and Champagne — bold, brash and refreshing.

 

Η αρνηση αμπελουργού στο υποχεωτική εφαρμογή εντομοκτόνο τον οδηγεί στο δικαστήριο.

Καθώς και 2ος βιοδυναμικός αμπελουργός στην Γαλλία, αρνήται να εφαρμόσει εντομοκτώνο (αθρο στα αγγλικά)

Refusal to Spray Vines Lands Winemaker in Court. Thibault Liger-Belair stands in the Moulin-a-Vent vineyard that lies in two departments.
A second biodynamic Burgundian winemaker falls foul of the authorities for failing to apply insecticide by AFP | Posted Thursday, 30-Apr-2015

http://www.wine-searcher.com/m/2015/04/refusal-to-spray-vines-lands-winemaker-in-court

 

Τα πορτοκαλί κρασιά (αρθρο στα αγγλικά)

Orange is the new white. A look at a trendy style
Friday, 20. March 2015 - 11:45

 

Για τη βιολογική καλλιέργεια αμπελιού μιλάει ο παραγωγός και οινοποιός Δημήτρης Γεώργας (Αγροτυπος 3/4/2015)

http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=91538

Δημήτρης Γεώργας: Οι νέοι θα πρέπει να καλλιεργούν με στόχο την παραγωγή προϊόντων ξεχωριστής ποιότητας (Αγροτυπος 23/3/2015)

http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=91339

 

Περιμένοντας τις κλιματικές αλλαγές και τις πιθανές επιπτώσεις του στους αμπελώνες. Η περίπτωση της Καλιφόρνιας. Αρθρο (στα αγγλικά) της Los Angeles Times

http://www.latimes.com/science/sciencenow/la-sci-sn-california-drought-hot-and-dry-20150226-story.html

 

Κουκουτσάλευρο σταφυλιού οφελεί μεταβολισμο και συκώτι. Ερευνα...
Grape seed flour’s metabolic benefits linked to gut changes: Study

02-Feb-2015 - Grape seed flour’s metabolic benefits linked to gut changes: Study ... Supplements containing Chardonnay grape seed flour may beneficially alter the gut microbiota and their metabolic processe...

 

ΟΙΝΟΑΠΟΘΗΚΗ - Ρετσίνα - Οικογένεια Γεώργας (Βιοδυναμικοί Καλλιεργητές)

http://www.oinapothiki.gr/winetesting/georgas.htm
Το 1982 περατώνεται η 28η γενική συνέλευση της διεθνούς αστρονομικής ένωσης στην Πάτρα. Σύμφωνα με εγκυρα στοιχεία οι επίλεκτοι αστροφυσικοί και αστρονόμοι της εποχής κάνουν τον γύρο της Πελοποννήσου πίνοντας άφθονη ρετσίνα. Έτσι ο Paul Wild (Ελβετός αστρονόμος και μέλος της ένωσης) αποφασίζει να δώσει το όνομα "2303 Ρετσίνα" στον καινούριο αστεροειδή που ανακαλύπτει. Ήταν τότε που το ομόνυμο Ελληνικό κρασί αποκτά κα επισήμως το δικό του άστρο!

Η χρήση της ρητίνης του πεύκου μας ταξιδεύει πολύ παλιά στην αρχαιότητα, αφότου χρησιμοποιούνταν ως πρακτική σφράγισης του κρασιού. Η στεγανοποίηση του στομίου των αμφορέων με ρητίνη ήταν ένας ασφαλής τρόπος στο να προφυλάξουν το κρασί από την επαφή του με το οξυγόνο και να το σώσουν από την επακόλουθη οξείδωση. Όμως εκτός από χρόνο για το κρασί η ρητίνη έδινε συνάμα αντιβακτηριδιακή προστασία, αλλά και φανταστικό άρωμα και γεύση... το τερπνόν μετά του ωφελίμου!

Μετέπειτα η ρετσίνα βασανίστηκε αρκετά, έχασε την\ φήμη της και την τιμή της, καθότι χρησιμοποιήθηκαν κρασιά δεύτερης ποιότητας με σκοπό να καλυφθούν πολλά ελαττώματα. Έτσι απαξιώθηκε και ταπεινώθηκε από το Ελληνικό κοινό. Ευτυχώς σήμερα παίρνει ξανά τα πάνω της δυναμικά και επιστρέφει να συνοδεύσει τα παραδοσιακά πιάτα μόνο όπως αυτή ξέρει...

Ίσως λόγω επαγγέλματος πρέπει να είμαι αντικειμενική ως προς την άποψή μου. Εδώ όμως και ως οινολόγος και ως οινοχόος δε μπορώ παρα να εκφραστώ: Ο κύριος Γεώργας με τα εκπληκτικής ποιότητας Σαββατιανά του, ποιεί την πιο όμορφη και "φινετσάτη" ρετσίνα της Ελλάδας. Με τα 380 χρόνια ιστορίας του ως ''Οικογένεια Γεώργα'' έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα εκπληκτικό βιοδυναμικό κρασί με ιδιαίτερη και προσεγμένη γεύση.
Μάτια: Λαμπερό κίτρινο με γκρι ανταύγειες που φανερώνουν την νεότητά του.

Μύτη: Εκφράζονται καθαρά αρώματα από μαστίχα και μαχλέπι, που προέρχονται από την επίλεκτη ποιότητα ρητίνης (προελεύσεως από τα Καλύβια Αττικής) σε αρμονία με λευκά πυρινόκαρπα φρούτα που είναι τα τυπικά αρώματα του Σαββατιανου.

Στόμα: Ξηρό, μέτριας οξύτητας και μετρίου σώματος. Η πολυπλοκότητα του στόματος είναι εξαιρετική, καθότι η ρητίνη δεν παραβιάζει τα αρώματα του Σαββατιανού. Γεύση απόλυτα ισορροπημένη. Πλούσια μακρά επίγευση και εξαιρετική σχέση ποιότητα τιμής!

Η σπουδαιότητα της στην λέξης "Οικογένεια" φαίνεται στην ετικέτα αλλά και στην ποιότητα του κρασιού!

 


Κόκκινο κρασί κατά γήρανσης
Καθημερινή 24.12.2014

Εξαιρετικά ωφέλιμο είναι το κόκκινο κρασί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς οι ουσίες που περιέχει προστατεύουν το γενετικό μας υλικό από τις φθορές.

Οι Πολυαινόλες εμπνεύουν την δημιουργεία επικαλύψεων που σκοτώνουν τα μικρόβια

Φυλλά πράσινου τσαγιού, κοκκινο κρασί, μαύρη σοκολάτα και φασόλια κακαό μπορούν να χρησιμοποιειθούν γιά να δημιουργήσουν μιά αντιμικροβιακή επικάλυψη, σύμφωνα με αμερικάνους ερευνητές (στα αγγλικά).

Πλήρες επιστημονικό άρθρο "Colorless Multifunctional Coatings Inspired by Polyphenols Found in Tea, Chocolate, and Wine*

 

Εαν μονο σταφύλι ήταν μέσα στο μπουκάλι

Αρθρο εφημερίδας ΝΥ Τimes (στα αγγλικά) γιά τα ανεπεξέργατα κρασιά

 

 

ΠETIMEZI: Περισσότερος σίδηρος, λιγότερες ενοχλήσεις πριν την περίοδο


Η πλούσια σε σίδηρο φυτικής προέλευσης διατροφή είναι πιθανό να προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Epidemiology Αρθρο στο Medicalnews.gr Πλήρες άρθρο και επίσης στο:
http://medicalnews.gr/2014/04/h-proslhpsh-sidirou-meionei-ta-pro-periodou-sumptomata

 

Οι Ευεργετικές Ιδιότητες των Σταφυλιών!

ΥΓΕΙΟΦΑΓΟΣ Σεπτ. 2013

http://igeiofagos.blogspot.gr/2013/09/blog-post_5.html

 

Το Σταφύλι μπορεί να θεραπεύσει;


Ζώντας μές ‘το σταφύλι άργησα να απαντήσω αυτό το ερώτημα .
Μικρός δεν αναγνώριζα τις ιδιαίτερες ικανότητές του, που μάλλον τις θεωρούσα δεδομένες, όπως και στα υπόλοιπα φρούτα εξάλλου. Με τον καιρό η εμβάθυνση μου στην ουσία των πραγμάτων, τόνισε την λεπτή υφή ευεργετημάτων του σταφυλοκαρπού και αφού συγκέντρωσα υλικό και άκουσα εμπειρίες ανθρώπων τώρα μάλλον μπορώ και να σας εκθέσω.

Παρατηρώντας την φόρμα του αμπελιού (Vinus vinifera), καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για ιδιαίτερο φυτό. Κοιτώντας το σώμα του, στο κούτσουρο, τη κλιματσίδα, το σχήμα του φύλλου, τη σύνθεση του τσαμπιού αναγνωρίζουμε την διαφορά. Η ημιδιάφανη ρώγα του καρμπού περικλείει φώς μέσα στον λείο φλοιό -το δέρμα με τις φλαβονοειδής ουσίες και χρωστικές- με το ζελεδένιο γλυκό χυμό που φέρει στη μέση το κουκούτσι με την πολύτιμα συμπυκνωμένη πληροφορία και σύνθεση.

Η προτίμηση του στις ήπιες κλιματικές συνθήκες το προσάρμοσαν στην λεκάνη της Μεσογείου. Η «ορυκτή έκφρασή» του σταφυλιού μιλάει για την προέλευση από τόπους με ήλιο και πέτρα, Η συμβίωση του με τον άνθρωπο βοήθησε σημαντικά στην γνωστική πορεία του ανθρώπου, όπως αναφέρεται σε αρκετές γραφές ιδιαίτερα του τόπου μας (11).

Τότε που η τροφή ήταν και θεραπεία το παραπάνω ερώτημα δεν είχε υπόσταση.
Το σταφύλι αποτελεί μια πλήρη τροφή ισοδύναμη με το μητρικό γάλα,
αλλά βέβαια μόνο για την περίοδο που ωριμάζει. Αργότερα ο γρήγορα ζυμωμένος χυμός, ο οίνος, ήταν ότι πιο καλύτερο μπορούσε να συντηρήσει ο άνθρωπος στην αρχαιότητα τον χειμώνα μέχρι την άνοιξη. Παράλληλα η χρήση του συνέβαλε στην εξύψωση του «εγώ», ώστε να τονισθεί ο άνθρωπος από την ομάδα και να έρθει στο άτομο.

Σήμερα έχουμε επιπλέον την δυνατότητα να διατηρούμε με ήπια μέσα τον χυμό του σταφυλιού, απολαμβάνοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φρέσκου σταφυλιού. ολόκληρο τον χρόνο.
Τελευταία, η επιμονή μας για επιστημονική έρευνα της διατροφικής αξίας των προϊόντων μας, ποσοτικοποίησε αρκετά ιδιαίτερα ευεργετικά χαρακτηριστικά του σταφυλιού -που παλαιότερα ήταν βιωματικά και ευανάγνωστα- αναδεικνύοντας στην γλώσσα της εποχής μας ότι
σταφύλι = θεραπεία.

Δεν έχει σημασία να μεταφέρουμε στο σήμερα τις αντισηπτικές και μακροβιοτικές ιδιότητες του κρασιού, γνωστές από την Αρχαία Ελλάδα. Όμως, σίγουρα έχει περισσότερη σημασία να φωτίσουμε μια σειρά από ήπιες προληπτικές θεραπείες παθήσεων, που στην εποχή μας πλέον σκιάζονται από την πανάκεια των μαζικών φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Στο σταφύλι και τον χυμό του μπορούμε να έχουμε μια σειρά από ευεργετικά συστατικά του φρέσκου σταφυλιού, ξεχωριστά από την αλκοόλη του κρασιού. Η διαδικασία της ψυχρής εκχύλισης της φρέσκιας ρόγας -που ακολουθούμε στην παραγωγή- ήπια βοηθάει να μεταφέρει μεγάλο αριθμό ευεργετικών ουσιών του στερεού τοιχώματος του φλοιού της ρώγας στο χυμό, εμπλουτίζοντας τον σε σωτήρια φλαβονοειδή. Εξάλλου 6 ποτήρια σταφυλοχυμού, αντιστοιχούν με 2 ποτήρια κρασιού στην πρόληψη καρδιακής νόσου, καθώς τα φλαβονοειδή του σταφυλιού είναι αυτά που προστατεύουν το κυκλοφοριακό μας σύστημα (1)

Οι πολυφαινόλες, οι προανθοκυανίνες, οι κατεχίνες, η ρεσβερατόλη είναι φυτικά αντιβιοτικά που παράγουν τα φυτά για την άμυνα τους.
Στο ανθρώπινο οργανισμό έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι αντιοξειδωτικές ουσίες, όπου σαν μέλη μίας μεγάλης οικογένειας φυτικών συστατικών -γνωστές ως φλαβανοειδή- συσχετίζονται με πολλούς τρόπους με την καλή υγεία καθώς περιλαμβάνουν δύο από τους μεγαλύτερους εξολοθρευτές της καρδιοπάθειας και του καρκίνου.

Προσφέρουν την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση στα κύτταρα προστατεύοντας τα από την οξειδωτική καταστροφή -την γήρανση- αλλά και τις μεταλλάξεις των καρκινικών κυττάρων. Η δράση αυτή του συνόλου των φυσικών ουσιών του σταφυλιού είναι ακόμα μεγαλύτερη και από αυτή της βιταμίνης C και Ε.

Σε μια δημοσίευση ερευνητικών αποτελεσμάτων αποδείχθηκε ότι ο χυμός του σταφυλιού (της αμερικάνικης ποικιλίας Concord - παρόμοιας με τον ελληνικό ροζακί / ροδίτη) κατέχει την υψηλότερη θέση σε περιεκτικότητα ανά ποτήρι σε φυτικά αντιοξειδωτικά, ανάμεσα στους χυμούς και άλλα ποτά που εξετάστηκαν, περιλαμβανομένου και του κόκκινου κρασιού, του τσαγιού, το χυμό κοκτέιλ από βατόμουρα και άλλους χυμούς, όπως ο μηλοχυμός.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας της Αμερικής (USDA) και είναι μέρος μιας νέας τράπεζας δεδομένων των ερευνητών που ασχολούνται με τον ποσοτικό προσδιορισμό των θρεπτικών μικροστοιχείων στην ανθρώπινη τροφή (8).
Οι φλαβανοειδείς ουσίες στα φρούτα λαχανικά και χυμούς φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία από τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες, ενώ οι προανθοκυνίνες συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό στην πρόσληψη των φλαβανοειδών.

Μέχρι σήμερα ήταν δύσκολο να συγκρίνουμε τις σχετικές συγκεντρώσεις αυτών των θρεπτικών μικροστοιχείων σε συνήθεις τροφές και έτσι αυτή η τράπεζα πληροφοριών είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση

Ο χυμός του σταφυλιού βρίσκεται λοιπόν στην κορφή της λίστας καθώς περιέχει 124 mg προανθοκυανιδών ανά 8 ούγιες σερβιριζόμενης ποσότητας, ενώ το κόκκινο κρασί έχει 91 milligrams / ανά 5 ούγιες, το κοκτέιλ βατόμουρο κράνα (cranberry) 55 mg ανά 5 ούγιες, το τσάι 32 mg ανά 8 ούγιες και ακολουθεί ο μηλοχυμός 7 mg ανά 12 ή / και 8 ούγιες. Τα δεδομένα αυτά ενισχύουν παλαιότερη μελέτη που εντόπισε διπλάσια ποσότητα αντιοξειδοτικών στο χυμό του σταφυλιού (ποικιλία Concord) από τον χυμό πορτοκαλιού, μήλου, γκρέιπφρουτ ή της τομάτας. (7)

Υπάρχουν πλέον αρκετές προκαταρκτικές και πειραματικές ενδείξεις όπου η ρεσβερατόλη του σταφυλιού μπορεί να καταστέλλει τη σύνθεση ελευθέρων ριζών, αναχαιτίζοντας έτσι την συχνότητα ανάπτυξης του καρκίνου μειώνοντας επίσης τη φλεγμονή. Εργαστηριακές έρευνες εντόπισαν ότι ο χυμός σταφυλιού αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων αποτρέποντας την σύνθεση οιστρογόνων. (6) Η υψηλή συγκέντρωση της θηλυκής αυτής ορμόνης είναι αιτία σειράς παθήσεων, αυξάνεται από την συχνή κατανάλωση κρέατος καθώς περιέχεται σε μεγάλη ποσότητα στα εκτρεφόμενα ζώα

Στην δεκαετία του 1920 η γιατρός J. Brant (2) στην Νοτ. Αφρική αποτύπωσε στο βιβλίο της την μέθοδο θεραπείας της ίδιας από τον καρκίνο στομάχου και τη μεγάλη αξία των σταφυλιών και του χυμού τους, στη θεραπεία σοβαρών ασθενειών.
Από τότε γιατροί και φυσιοθεραπευτές σ' όλο τον κόσμο συστήνουν και εφαρμόζουν τη "Σταφυλοθεραπεία" ατομικά και σε οργανωμένα κέντρα για την αποτοξίνωση του οργανισμού και τη θεραπεία πολλών χρόνιων ασθενειών όπως αιμορροΐδες, ηπατικές παθήσεις, παχυσαρκία, έλκος, καρκίνος, αλλά και την βελτίωση της υγείας με αποτοξίνωση.

Εργαστηριακές μετρήσεις αναφέρουν ότι η ρεσφερατόλη, ουσία του κόκκινου σταφυλιού και του κρασιού βελτιώνει κατά 30 % την αιμάτωση του εγκεφάλου μειώνοντας κινδύνους εμφράγματος (4) Επίσης προστατεύουν τον εγκεφαλικό ιστό από οξείδωση και άτομα που λαμβάνουν βιοφλαβονοειδή συχνά αναφέρουν βελτιωμένη πνευματική διαύγεια.

Ενας άλλος ερευνητής ο Δρ. John Folts της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστήμιου του Ουισκόνσιν, ο οποίος μελέτησε τα ευεργετικά αποτελέσματα στην καρδιοαγγειακή υγεία σημειώνει: «Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίσουν αυτό που ήδη γνωρίζαμε για τα πιθανά προτερήματα του χυμού σταφυλιού της ποικιλίας Concord. Σε προκαταρκτικές μελέτες μείωνε την ικανότητα των αιμοπεταλίων να συσσωματώνονται, επιβραδύνοντας την οξυγόνωση του LDI ή της κακής χοληστερόλης, ενώ ενδυναμώνει την ελαστικότητα των αρτηριών και μειώνει την πίεση»

Η αντιφλεγμονώδης δράση του είναι γνωστή από την δεκαετία του 1950 καθώς αναστέλλουν την απελευθέρωση της ισταμίνης και προσταγλανδίνης που προκαλούν την φλεγμονή. Αποτρέπουν τα οιδήματα και μειώνουν τον πόνο (12) Επίσης τα φλαβονονοειδή του σταφυλιού βοηθούν την επούλωση των ελκών μειώνοντας την έκκριση ισταμίνης που προκαλούν τα έλκη και το στρες

Εάν αναζητήσετε στο διαδίκτυο την λέξη «Σταφυλοθεραπεία» θα συγκέντρωσε σημαντικές πληροφορίες στα ελληνικά για την χρήση του σταφυλιού, ερευνητικά άρθρα αλλά και εφαρμογές, πολλές από τις οποίες είναι εντυπωσιακές (11). Καλύτερα τεκμηριωμένη πληροφορία υπάρχει στα αγγλικά, ψάχνοντας «Grape Cure»

Η «σταφυλοθεραπεία» είναι δημοφιλής καθώς οι περισσότεροι την προσεγγίζουν περιοδικά, κύρια για την αποτοξινοτική δράση της ή / και για απώλεια βάρους την περίοδο που υπάρχει φυσικό σταφύλι (10). Παρασκευάσματα από τον φλοιό και το κουκούτσι του σταφυλιού είναι διαθέσιμα μοντέρνα συμπληρώματα διατροφής.

Με τον όρο «σταφυλοθεραπεία» εννοούμε την απόλυτη μονοδίαιτα από σταφύλια. Τίποτε άλλο. Ούτε γάλα, ούτε καφέ, τσάι ή πορτοκαλάδα. Μόνο σταφύλια συνήθως για δυό –μέρες την εβδομάδα / μήνα. Προσοχή όμως, μόνον σταφύλι ή χυμό και τίποτε άλλο. Θέλει προσοχή στην αρχή / είσοδο της και στο τέλος στην σταδιακή επαναφορά των τροφών Περισσότερες μέρες συνίστανται αναλόγως τις περιπτώσεις. Νερό, αν υπάρχει δίψα, αλλά είναι σημαντική η ποιότητά του, καθώς με την σταφυλοθεραπεία συνήθως δεν διψάμε, αφού το σώμα εφοδιάζεται με το θαυμάσιο φυτικό νερό που περιέχουν άφθονο τα σταφύλια και που συντελεί στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Κατά την σταφυλοθεραπεία τα ούρα ίσως αλλάξουν χρώμα, καθώς δουλεύουν εντατικά το συκώτι και τα νεφρά, απορρίπτονται από τον οργανισμό τοξίνες, άλατα και τα ξένα στοιχεία. Πολλές φορές με τη διάρροια αποκαθαρίζεται γρηγορότερα όλο το πεπτικό σύστημα από ουσίες που μπορεί να γίνονται αιτία. ασθενειών. (10)

Μια η φαινομενική αυτή αδυναμία – μεγαλύτερη για τους υπέρβαρους - προέρχεται από το ότι ο οργανισμός συγκεντρώνει και εντείνει τις όλες προσπάθειές του στην εσωτερική εργασία του αυτοκαθαρισμού, της απορρίψεως των νεκρών κυττάρων και της ανάπλασης, γράφει ο Ηλίας Πέτρου σε μια εκτεταμένη περιγραφή των πλεονεκτημάτων της σταφυλοθεραπείας. (10)
Η συστηματική σταφυλοθεραπεία θα διώξει κάθε σωματική και πνευματική τεμπελιά. Την νωθρότητα και την ανορεξία, που είναι οι προάγγελοι της ασθένειας, θα την αντικαταστήσουν η ευεξία και την όρεξη για δουλειά και ζωογόνο κίνηση.

Η τακτική χρήση του σταφυλοχυμού έχει πλέον εισαχθεί σε αρκετές σχολές, παρόλο ακολουθούν διαφορές τεχνικές διατροφικής αυτοκαθάρισης

Βέβαια ο χυμός σταφυλιού, καλύτερα βιολογικός -απαλλαγμένος από χημικά, φάρμακα, ώστε να μην βιοσυσσωρεύει οργανισμός τουλάχιστο αυτήν την περίοδο- αλλά και χωρίς προσθήκες ζάχαρης, χρωμάτων κλπ. εάν είναι τυποποιημένος, αποτελεί ένα άριστο αναψυκτικό όλο τον χρόνο για παιδιά, ηλικιωμένους, αθλητές που θέλουν να προσλάβουν την φυσική ευεργετική δράση του σταφυλιού, διαχωρίζοντας την από αυτή του αλκοόλ.
__________________________________________________________________
* O Δ. Γεώργας είναι βιοκαλλιεργητής αμπελουργός - οινοποιός στα Μεσόγεια, όπου η οικογένεια του ζει και καλλιεργεί για περισσότερο από 380 χρόνια. Email : info@geowines.gr

Βιβλιογραφία - Πηγές

(1) Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία (1955) περιοδικό «Circulation»

(2) Johanna Brant (1995 ) Σταφυλοθεραπεία (βιβλίο στα ελληνικά) εκδόσεις Διόπτρα

(3) Γιάγκος Μ. Καράβης (1955) Σταφυλοθεραπεία (σύγγραμμα ιατρού - βελονιστή)

(4) Resveratrol, a compound found in grapes, red wine and peanuts, can improve blood flow in the brain by 30 per cent, thereby reducing the risk of stroke, according to the results of a rat study. Researchers at the National Taiwan Normal University and the National Chia-Yi University report (‘Αρθρο στα αγγλικά 3/5/2006)

(5) Stephen Daniells (2006) - Red grape juice improved cholesterol levels and inflammatory markers associated with heart disease, reports research from Spain. (άρθρο στα αγγλικά 21/07/2006)

(6) Concord grape juice and grape extract may reduce the size of breast cancer tumors and inhibit further growth. The animal study was conducted on rats and found a 28-36% reduction in tumor mass size and a 45-65% reduction in the number of tumors in the rats. Study conducted by researchers at the University of Illinois at Urbana-Champaign, Article in Minutes of the Harvard Medical School conference 2006

(7) Grape Juice has more Antioxidant than any other juices
http://www.foodingredientsfirst.com/newsmaker_article.asp?idNewsMaker=6760&fSite=AO545 http://www.medicalnewstoday.com/medicalnews.php?newsid=15553

(8) Αμερ.Υπουργείου Γεωργίας (USDA) Πλήρης τράπεζα δεδομένων 2004 http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/Data/PA/PA.html

(9) Jess Halliday (2005) - Grape boost to women’s heart health - The heart health benefits of grape polyphenols have come under the spotlight again, with a new study indicating that they can reduce certain key risk factors for coronary heart disease in women, 27/07/2005

(10) Ηλίας Πέτρου (2006) Τροφή και υγεία / Φυσική υγιεινή
http://biostore-aloa.blogspot.com/2006/05/blog-post_11.html
(11) Αν. Τζώγα, Φαρμακοποιός (2001) “Το κρασί στις θρησκείες του κόσμου” Πρακτικά εκπ. Τριημέρου Ελλ. Εταιρ. Εθνοφαρμακολογίας: «Οι Ιατρικοί Οίνοι - Vina Medicata» Νάουσα, 14-16/ 9/2001

(12) Ν.Βλασσόπουλος, Φαρμακοποιός (2001) "Vitis vinifera - Θεραπευτικές ιδιότητες" Πρακτικά εκπ. Τριημέρου της Ελλ. Εταιρ. Εθνοφαρμακολογίας: «Οι Ιατρικοί Οίνοι - Vina Medicata» Νάουσα, 14-16 Σεπτεμβρίου 2001 http://www.iama.gr/ethno/naousa/ziwga.htm

 

Ο ΧΥΜΟΣ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΥΜΟΥΣ

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται προανθοκυανίδες, είναι μέλη μίας μεγάλης οικογένειας φυτικών συστατικών γνωστές ως φλαβανοειδή, που συσχετίζονται με πολλούς τρόπους με την καλή υγεία , καθώς περιλαμβάνουν δύο από τους μεγαλύτερους εξολοθρευτές της καρδιοπάθειας και του καρκίνου.

Σε μια δημοσίευση (29/10/04) ερευνητικών αποτελεσμάτων αποδείχθηκε ότι ο χυμός του σταφυλιού (της αμερικάνικης ποικιλίας Concord - παρόμοιας με τον ελληνικό ροζακί / ροδίτη) κατέχει την υψηλότερη θέση σε περιεκτικότητα ανά ποτήρι σε φυτικά αντιοξειδωτικά, ανάμεσα στους χυμούς και άλλα ποτά που εξετάστηκαν, περιλαμβανομένου και του κόκκινου κρασιού, του τσαγιού, το χυμό κοκτέιλ από βατόμουρα και άλλους χυμούς, όπως ο μηλοχυμός,

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας της Αμερικής (USDA) και είναι μέρος μιας νέας τράπεζας δεδομένων των ερευνητών που ασχολούνται με τον ποσοτικό προσδιορισμό των θρεπτικών μικροστοιχείων στην ανθρώπινη τροφή.

Ο χυμός του σταφυλιού βρίσκεται λοιπόν στην κορφή της λίστας καθώς περιέχει 124 milligrams προανθοκυανιδών ανά 8 ούγιες σερβιριζόμενης ποσότητας, ενώ το κόκκινο κρασί έχει 91 milligrams / ανά 5 ούγιες το κοκτέιλ βατόμουρο κράνα (cranberry) 55 milligrams ανά 5 ούγιες, το τσάι 32 milligrams ανά 8 ούγιες και ακολουθεί ο μηλοχυμός 7 milligrams ανά 12 ή / και 8 ούγιες.

Τα δεδομένα αυτά ενισχύουν παλαιότερη μελέτη που εντόπισε διπλάσια ποσότητα αντιοξειδοτικών στο χυμό του σταφυλιού (ποικιλία Concord) από τον χυμό πορτοκαλιού, μήλου, γκρέιπφρουτ ή της τομάτας.

Ενας άλλος ερευνητής ο Δρ. John Folts της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστήμιου του Ουισκόνσιν, ο οποίος μελέτησε τα ευεργετικά αποτελέσματα στην καρδιοαγγειακή υγεία σημειώνει: "Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίσουν αυτό που ήδη γνωρίζαμε για τα πιθανά προτερήματα του χυμού σταφυλιού της ποικιλίας Concord. Σε προκαταρκτικές μελέτες μείωνε την ικανότητα των αιμοπεταλίων να συσσωματώνονται, επιβραδύνοντας την οξυγόνωση του LDI ή της κακής χοληστερόλης, ενώ ενδυναμώνει την ελαστικότητα των αρτηριών και μειώνει την πίεση".

"Οι φυτικές αυτές ουσίες συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον γιατί έχουν μεγάλο αντιοξειδωτικό δυναμικό και πιθανά προστατευτική συμβολή στην ανθρώπινη υγεία", λέει ο διατροφολόγος Δρ. Ρόναλντ Πρίορ, του Κέντρου διατροφής Παιδιού του Αρκάνσας και συνεχίζει λέγοντας: "Οι φλαβανοειδείς ουσίες στα φρούτα λαχανικά και χυμούς φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία από τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες, ενώ οι προανθοκυνιδίνες συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό στην πρόσληψη των φλαβανοειδών. Μέχρι σήμερα ήταν δύσκολο να συγκρίνουμε τις σχετικές συγκεντρώσεις αυτών των θρεπτικών μικροστοιχείων σε συνήθεις τροφές. Αυτή η τράπεζα πληροφοριών είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση"

Καθώς οι ερευνητές αναγνωρίζουν την σπουδαιότητα των προανθοκυανιδινών λόγω του υψηλού δυναμικού σε αντιοξειδωτικά και προστασία, η επιλογή των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα μπορεί να είναι μέρος μίας υγιεινής διατροφής.

Η πλήρης τράπεζα δεδομένων του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA) είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/Data/PA/PA.html

Πηγή: http://www.medicalnewstoday.com/medicalnews.php?newsid=15553

ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ;


Το θέμα της επίδρασης του κρασιού στην υγεία έχει απασχολήσει σημαντικά την επιστημονική και ιατρική κοινότητα κατά τα τελευταία χρόνια. Η αφορμή για τις μελέτες αυτές, εκτός φυσικά από το γεγονός ότι το κρασί ήταν και παραμένει πολύ δημοφιλές, είναι το "Γαλλικό παράδοξο".

Τι είναι το "Γαλλικό παράδοξο";
Οι Γάλλοι τρωνε πολλά λιπαρά τρόφιμα και μια διατροφή ψηλή σε χοληστερόλη. Παρόλα αυτά όμως έχουν χαμηλά επίπεδα καρδιακών παθήσεων. Το παράδοξο, οφείλεται κυρίως, σύμφωνα με τους ερευνητές, στη μέτρια κατανάλωση κρασιού με 1 ή 2 ποτήρια κόκκινο κρασί την ημέρα, που είναι πολύ διαδεδομένη συνήθεια στη Γαλλία.

Φαίνεται ότι αυτοί που έχουν μια μέτρια κατανάλωση κρασιού είναι πιο υγιείς απ' αυτούς που πίνουν άλλα αλκοολούχα ποτά ή δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ. Η μέτρια κατανάλωση του κρασιού σχετίσθηκε με λιγότερο κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιοπάθειες, καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνο του άνω πεπτικού συστήματος και μικρότερη συχνότητα θανάτου.

Μήπως όμως τα καλά που φαίνεται να φέρνει το κρασί δεν οφείλονται στο ίδιο αλλά στο γεγονός ότι αυτοί που έχουν τη συνήθεια να πίνουν κρασί είναι υγιέστεροι για άλλους λόγους; Οι επιστήμονες λένε ότι αυτοί που έχουν προτίμηση στο να πίνουν κρασί, όπως επίσης και οι γονείς τους, έχουν κατά γενικό κανόνα ψηλότερο μορφωτικό επίπεδο. Παράλληλα οι φίλοι του κρασιού χαρακτηρίζονται από ψηλότερο δείκτη νοημοσύνης και παρουσιάζουν ένα ψηλότερο κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Το κρασί, όταν καταναλώνεται με μέτρο, έχει σίγουρα θετικές επιδράσεις στην υγεία. Όμως αυτοί που πίνουν κρασί είναι πιο ευτυχισμένοι, υγιέστεροι, πλουσιότεροι και σοφότεροι όχι μόνο λόγω του ότι πίνουν κρασί αλλά διότι έχουν καλύτερη ψυχολογική και νοητική λειτουργία και ψηλότερο κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Το κρασί έχει ευεργετικές επιδράσεις στον άνθρωπο διότι περιέχει τις πολυφαινόλες. Eίναι χαρακτηριστικές χρωστικές ουσίες που προέρχονται από τα σταφύλια. Οι πολυφαινόλες συμβάλλουν στην καταστολή δημιουργίας της αθηρωματικής πλάκας που στενεύει και αποφράσσει τις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδίας προκαλώντας έμφραγμα.

Θα συγκρατήσουμε ότι η μέτρια κατανάλωση του κόκκινου κρασιού μπορεί να έχει προστατευτική δράση για την καρδία. Η συμπερίληψη καθημερινά, μικρών ποσοτήτων κόκκινου κρασιού στη διατροφή μας, σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία υγιεινής διατροφής μπορούν να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.

Πηγή: Medlook http://diatrofi.medlook.gr/articles.php?id=46&type=1

 


ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ Η ΝΟΣΟΣ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ

Το κρασί δεν παύει από του να μας εκπλήττει με τις επιδράσεις του για την υγεία μας. Ο ρόλος του στην πρόληψη της ασθένειας Αλτσχάιμερ απασχολεί έντονα τους ερευνητές.

Πρόσφατες εργαστηριακές έρευνες δείχνουν ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να αποτρέπει διαχρονικά τη δημιουργία της βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης που συσσωρεύεται και είναι χαρακτηριστικό εύρημα στον εγκέφαλο ανθρώπων που πάσχουν από νόσο Αλτσχάιμερ.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πως το κρασί βοηθά στη μείωση της δημιουργίας των πλακών από βήτα αμυλοειδή πρωτεΐνη στον εγκέφαλο.

Μια πιθανή εξήγηση είναι η δράση ουσιών που περιέχει το κόκκινο κρασί όπως οι αντιοξειδωτικές ουσίες, οι πολυφαινόλες και η ρεσβερατρόλη.

Σε αριθμό επιδημιολογικών ερευνών αναφορικά με τη σχέση κατανάλωσης κόκκινου κρασιού και κινδύνου για νόσο του Αλτσχάιμερ, βρέθηκε ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο προσβολής από την νόσο.

Μια άλλη έρευνα Ελβετών γιατρών έδειξε ότι το κόκκινο κρασί δια μέσου της αντιοξειδωτικής ουσίας ρεσβερατρόλης που περιέχει, μπορεί να προσφέρει προστασία στους νευρώνες του εγκεφάλου και να προφυλάσσει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τα ευρήματα των Ελβετών ερευνητών έδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη βοηθά τα κύτταρα του νευρικού συστήματος να επιβιώσουν όταν υποβάλλονται σε οξειδωτικό στρες.

Το συμπέρασμα τους είναι ότι η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού, πιθανόν να έχει προστατευτικό ρόλο για τους νευρώνες του εγκεφάλου.

Τα στοιχεία που διαθέτουμε μέχρι σήμερα για την κατανάλωση κόκκινου κρασιού και την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ είναι ενθαρρυντικά. Ωστόσο χρειάζονται και άλλα ερευνητικά στοιχεία προτού καταλήξουμε σε τελικά συμπεράσματα.

Είναι βέβαια ένας πολύ ενδιαφέροντας τομέας έρευνας δεδομένου ότι η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί την κυριότερη μορφή άνοιας στην εποχή μας. Ο αριθμός νέων περιστατικών αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Παρά το γεγονός ότι το κρασί μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας και ότι μελετάται ο ρόλος του στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η κατανάλωση του απαιτείται να γίνεται με μέτρο, δηλαδή 1 έως 2 ποτήρια την ημέρα.

Ας μην ξεχνούμε ποτέ ότι η υπερβολική κατανάλωση κρασιού όπως και άλλων αλκοολούχων ποτών είναι αιτία σοβαρών ασθενειών, ατυχημάτων κάθε μορφής και θανάτων.

Πηγή: Medlook http://diatrofi.medlook.gr/articles.php?id=279&type=1


Red wine may reduce breast cancer risk, suggests study (9 Jan 2012)

Consumption of moderate amounts of red wine is associated with changes in serum hormones that could lead to a reduction in breast cancer risk, say researchers...

http://www-t.wrbm.com/r/?id=h26582fc3,9d3fb6e,9d40b40&p1=Z7KNmrqc01wbz73nl%2B6XIA%3D%3D

Στην Πράξη με την Σύλβια Κλιμάκη

ΣΚΑΙ ΤV Επεισόδιο 15/01/2012 15:00
Ο Δημήτρης Γεώργας, παραγωγός βιολογικών προϊόντων, διαπιστώνει την πτώση της ποιότητας και της διατροφικής αξίας των τροφίμων… 34:40-43:50 (Δες http://www.skai.gr/tv/show/?showid=65031)


Στην υγειά σας... Κόκκινο εναντίον λευκού κρασιού.
NEA - Σάββατο 29 Αυγούστου 2009 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ

Τα σταφύλια της υγείας
Φωτεινή Βασιλοπούλου, Vita 08 Αυγούστου 2007

Στα αμπέλια μπορεί να κρύβεται το μυστικό για την προστασία μας από την ατμοσφαιρική ρύπανση, από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και από τον καρκίνο. Γι’ αυτό, το Vita βάζει στο μικροσκόπιο τα σταφύλια και ανακαλύπτει ουσίες με ισχυρή προστατευτική δράση για την υγεία μας. O καθηγητής κ. Δημήτρης Κουρέτας και η ομάδα του από το Τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μάς παρουσιάζουν τα τελευταία δεδομένα των ερευνών τους.
Τι έδειξαν οι μελέτες
- Ένα από τα σημαντικότερα συστατικά των σταφυλιών είναι οι πολυφαινόλες, που αποτελούν ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
- Εκχυλίσματα από ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών, όπως του Τυρνάβου, έχουν ισχυρή ανασταλτική επίδραση στις τοξικές επιπτώσεις του όζοντος στους πνεύμονές μας. Αυτό έδειξε η μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Free Radical Research». Συγκεκριμένα, οι έλληνες επιστήμονες απομόνωσαν ανθρώπινη SP-A πρωτεΐνη (surfactant protein A), που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στην εσωτερική επιφάνεια του πνεύμονα και παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσική ανοσία, πρόσθεσαν σε αυτή φυτικές πολυφαινόλες που βρίσκονται στα σταφύλια αλλά και σε άλλες τροφές και διαπίστωσαν ότι οι ισχυρές αυτές αντιοξειδωτικές ουσίες προστατεύουν τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη από την οξείδωση που της προκαλεί το «κακό» όζον.
- Η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε, επίσης, ότι όταν οι πολυφαινόλες αυτές βρίσκονται μαζί και με άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες, αλληλεπιδρούν και η δράση τους είναι πιο αποτελεσματική. Συνεπώς, καταναλώνοντας σταφύλια μαζί με άλλες τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά (λαχανικά, όσπρια, κρασί, τσάι), θα έχουμε μεγαλύτερη προστασία.
- Σε εξέλιξη βρίσκονται και μελέτες ελλήνων επιστημόνων για την ικανότητα που έχουν τα συστατικά των σταφυλιών να προστατεύουν από καταστροφικές βλάβες το γενετικό υλικό των κυττάρων του δέρματος, ιδίως ύστερα από έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες μορφές καρκίνου.

http://www.vita.gr/html/ent/631/ent.1631.asp


ΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙ ΤΗΣ ΑΠΟΛΑΥΣΗΣ ΑΛΛΑ & ΤΗΣ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ

Σειρά Υγεία & Διατροφή, Τρίτη, 07 Ιούλιος 2009 10:47


Το σταφύλι είναι ο βρώσιμος καρπός του αμπελιού. Το αμπέλι ή κλίμα (Vita Vinifera) είναι απείθαρχο αναρριχητικό τροπικό φυτό, του οποίου τα ίχνη βρέθηκαν σε απολιθώματα, στη Μέση Ανατολή, που χρονολογούνται στην αρχή της τριτογενούς περιόδου. Παράγωγα του ο μούστος, το κρασί, το ξύδι και οι σταφίδες.
Στην Αγία Γραφή αναφέρεται για πρώτη φορά επί εποχής Νώε. Χρειαζόταν κλάδεμα και περιποίηση για να καρποφορήσει. Τα σταφύλια τρώγονταν νωπά ή αποξηραμένα.
Όσον αφορά το χρώμα, υπάρχουν τα σταφύλια τα λευκά, τα κόκκινα και τα μαύρα(σκούρα κόκκινα). Υπάρχουν πολλές ποικιλίες σταφυλιών, οι οποίες ταξινομούνται σε 3 μεγάλες ομάδες τις λευκές, τις ερυθρές και τις ροδόχρωμες. Παρ΄όλο που επικρατεί η άποψη ότι τα κόκκινα σταφύλια είναι πιο ωφέλιμα για την υγεία μας, όλα τα είδη ασκούν ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι τροφή πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες Α, Β και C. Τα 100γρ σταφυλιών αποδίδουν 60Kcal.
Το σταφύλι κυρίως λόγω του καλίου που περιέχει σε μεγάλες ποσότητες αυξάνει τη διούρηση και καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών. Θεωρείται η κυριότερη τροφή αποτοξίνωσης. Τα έλαια που παράγονται από τα κουκούτσια των σταφυλιών είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα τα οποία μειώνουν την χοληστερόλη. Η κατανάλωση σταφυλιού βοηθάει σε καταστάσεις ύπαρξης δυσπεψίας, δυσκοιλιότητας και αιμορροΐδων.
Τα πιο πολύτιμα συστατικά του σταφυλιού είναι οι ουσίες με αντιοξειδωτική δράση.
Τα σταφύλια περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες της ομάδας των φλαβονοειδών που φαίνεται να συντελούν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου (του στήθους, του παχέος εντέρου, του δέρματος, του ήπατος) και των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Τα σταφύλια περιέχουν ένα πολύτιμο φυτικό συστατικό, τη ρεσβερατρόλη. Η ρεσβερατρόλη βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών, στα μούρα, στο πεύκο, στα ρόδια, στα φιστίκια και τα φασόλια. Η ρεσβερατρόλη ανήκει στη κατηγορία των φυτοαλεξινών. Πρόκειται για ένα φυσικό αντιβιοτικό που παράγουν τα φυτά για την άμυνά τους. Η φλούδα των σταφυλιών περιέχει κατά πολύ τις μεγαλύτερες ποσότητες ρεσβερατρόλης. Κατά τη διάρκεια της σύνθλιψης των σταφυλιών ορισμένη ποσότητα από τη ρεσβερατρόλη διαλύεται μέσα στο μούστο έτσι μεταφέρονται οι ιδιότητες της και στο κρασί.
Η ρεσβερατρόλη έχει αντικαρκινική δράση. Μέσω εργαστηριακών μελετών φαίνεται ότι μπορεί να καταστείλει τη σύνθεση ελευθέρων ριζών, να μειώσει τους δείκτες της φλεγμονής ακόμη και τον κίνδυνο εμφάνισης μεταλλάξεων. Η ουσία προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος που προκαλείται από υπεριώδη ακτινοβολία και ιδιαίτερα από τις ακτίνες UVB.
Όπως το σταφύλι έτσι και το παράγωγό του το κρασί έχουν ευεργετικές ιδιότητες. Έρευνες που εξέταζαν τη σχέση του κρασιού και της ρεσβερατρόλης έδειξαν μείωση του κινδύνου για Στεφανιαία Νόσο, μείωση της οξείδωσης της λιποπρωτείνης LDL και των λιπιδίων και μείωση της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων.

Παρόμοια δράση με τη ρεσβερατρόλη επιτελούν οι τανίνες και η κερκετίνη που περιέχονται στα σταφύλια και στο κρασί.
Τελικά είναι πολύ ευχάριστο να μαθαίνουμε ότι κάτι που μας ευχαριστεί τη γεύση είναι και πολύ ωφέλιμο για την υγεία μας.
Επιλογή σταφυλιού - θα πρέπει οι ρώγες να έχουν μέτριο μέγεθος, και ζωηρό χρώμα, το τσαμπί να έχει κωνικό σχήμα και το κλαδί τους να είναι φρέσκο.
Συντήρηση - διατηρούνται στο ψυγείο και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Κατά τη συντήρηση τους μπορείτε να τα κόψετε από το τσαμπί τους και να αφαιρέσετε τις αλλοιωμένες ρώγες.

Γράφει η Σταματάκη Αστερία, Διαιτολόγος - διατροφολόγος, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή, Επιστημονική συνεργάτιδα της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Γ. Κ. Νοσοκομείου Νίκαιας

http://www.solon.org.gr/index.php/2008-07-15-19-13-34/43--yg-/1147-grape-med.html

 

Τα κουκούτσια του σταφυλιού, 'όπλο' κατά των καρκινικών κυττάρων
Ημερομηνία δημοσίευσης: 2 Ιανουαρίου 2009


Ουσία που βρίσκεται στα κουκούτσια του σταφυλιού μπορεί να εξουδετερώνει καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.
Σε πειράματα που έγιναν στο εργαστήριο, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ουσία οδηγούσε τα κύτταρα λευχαιμίας στην αυτοκτονία.
Σε διάστημα 24 ωρών, ποσοστό 76% των κυττάρων λευχαιμίας που εκτέθηκαν στην ουσία εξουδετερώθηκαν, ενώ τα υγιή δεν βλάφτηκαν, αναφέρει το περιοδικό ‘Clinical Cancer Research’.
Η έρευνα αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης νέων αντικαρκινικών αγωγών, αλλά οι ερευνητές δηλώνουν ότι είναι πολύ νωρίς να συστήσουν να τρώνε οι άνθρωποι σταφύλια για να αποφύγουν τον καρκίνο.
Τα κουκούτσια του σταφυλιού περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως τη ρεσβερατρόλη, που είναι γνωστή για τις αντικαρκινικές της ιδιότητες, καθώς και για τη θετική της επίδραση στην καρδιά.
Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι οι ουσίες των κουκουτσιών επηρέαζαν καρκινικά κύτταρα στο δέρμα, το μαστό, το έντερο, τον πνεύμονα, το στομάχι και τον προστάτη, στο εργαστήριο. Παράλληλα, μπορεί να μειώσει το μέγεθος όγκων του μαστού σε αρουραίους και στο δέρμα ποντικών.
Ωστόσο, η νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κεντάκι, είναι η πρώτη που εξετάζει την επίδρασή τους σε καρκίνο του αίματος. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Xianglin Shi, εξέθεσαν κύτταρα λευχαιμίας στις ουσίες των κουκουτσιών σε διάφορες δόσεις.
Μια από τις υψηλότερες δόσεις παρήγαγε αξιοσημείωτο αποτέλεσμα, οδηγώντας μεγάλο αριθμό κυττάρων να αυτοκτονήσουν, με μια διαδικασία που είναι γνωστή ως απόπτωση. Η απόπτωση είναι φυσική μέθοδος να απαλλαγεί ο οργανισμός από κύτταρα που έχουν βλάβη και είναι δυνητικά επικίνδυνα.
Όταν ο μηχανισμός πίσω από την απόπτωση καταρρέει, τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επιζήσουν και να πολλαπλασιαστούν.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα κουκούτσια του σταφυλιού ενεργοποιούν την πρωτεΐνη JNK που βοηθά στη ρύθμιση της απόπτωσης. Όταν εξέθεσαν τα κύτταρα λευχαιμίας σε ουσία που αναστέλλει την πρωτεΐνη, η επίδραση των ουσιών του κουκουτσιού ακυρώθηκε. Η αναστολή του γονιδίου που παράγει τη JNK, επίσης μπλοκάρισε την ικανότητα των ουσιών του κουκουτσιού να εξουδετερώνουν τα καρκινικά κύτταρα.

Πηγές: ‘Clinical Cancer Research’.
http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=7167

 


Ενδιαφέρουσα Συγκέντρωση διατροφικών δεδομένων για το σταφύλι
http://giornofelice.blogspot.com/2008/10/blog-post.html

Tea and grape compounds show mitochondrial benefits for overweight & obese people

Supplements containing epigallocatechin-3-gallate and resveratrol may boost mitochondrial capacity and stimulate fat oxidation, says a new study... Read

 

Επάνω