: Why now is the right time to give retsina a 2nd chance Η νεοτερη ιστορια της ρετσινας (στα Αγγλικά) απο την βρετανιδα Kate Hawkings (June 2023) Podacast Round table: Tα φυσικά κρασια στην Ελλάδα Μια συζητηση γιά τα φυσικά κρασια στην Ελλάδα και το μελλον τους (Φυσικα-Fysika Θεσ/νικη, Νοε 22)
Αρθρα Αρθρο (στα Αγγλικά) της Magalie Dubois στο Meininger's (Νοε 2022)
SLOW
FOOD MANIFESTO
Είναι η βιοδυναμική καλλιέργεια ικανή να μετριάσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής; Αρθρο του Δ. Καραχάλιου στην Οινολογια (Σεπτ. 2020) όπου ο Ιταλος παραγωγός Gianluca Pica ανέφερει ότι η εφαρμογή των πρακτικών της βιοδυναμικής καλλιέργειας στους αμπελώνες, μπορεί να μετριάσει της επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
|Ο Μέγας Οίνος Ρετσίνα δεν αποτελεί πλέον οξύμωρο σχήμα Αρθρο (στα Αγγλικά) του Eric Asimov από την Εφημεριδα New York Timmes / The pure ανασκοπίζει την ιστορια του παραδοσιακού οινου από την Ελλάδα που οινοποιείται με ητν προσθηκη ρητινης πευκου, μεσα από την αποψη μιάς νεας φουρνιάς οινοπαραγωγών που στοχεύ6ουν στο να αλλαξουν τις παγειες απόψεις .
"Η Σημασία του Φυσικού οινου στη διατροφή μας" Ενα παλιώτερο -πλην ομως επικαιρο- άρθρο του οινολόγου Βασ. Βαϊμάκη (2012), ερχεται να συμβαλει στο διάλογο γιά τον προσδιορισμό του όρου "Φυσικός οινος" στην χώρα μας
ΤΑΙΝΙΑ Το Πνευμα του Οινου The Soul of Wine The Awakening of the Terroir (στα Γαλλικά) Η ταινία που βοηθά στην κατανοηση της χαρας δημιουργίας των βιοδυναμικών οινοποιών, που προσπαθούν να διατηρήσουν την ζωή στο εδαφος, την βιοποικιλότητα, το περιβαλλον, την υγεία των καταναλωτών, κλπ. Μιά προταση γιά να συμφιλιώσουμε τους εαυτούς μας με την φύση και να χτισουμε καλύτερο μελλον. Directed & Produced by Yvon and Olympe Minvielle, winegrowers at Chateau Lagarette, and members of «Renaissance des appellations» BIODYNAMIE LES LEVURES ET L'ESPRIT DU VIN ! Film d' Olympe et Yvon Minvielle Chateau Lagarette
Sustainable wines an economic bright spot Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση γιά τα Αειφορα κρασια (Στα αγγλικά, 3/3/2018) https://www.meininger.de/en/wine-business-international/sustainable-wines-economic-bright-spot
The Vinguard’s Most Memorable Wines of 2017 Σχολιο γιά τον οινο (US) Georgas Old Barrel 2010 White Dry Wine (στα αγγλικά)
How big is the market for natural wines? Αρθρο (στα αγγλικά) του Simon Woolf στο Meininger's τευχος 4/2016 γιά τι ειναι φυσικό κρασί και ποιός το αγοράζει
An easy way to eat healthier this summer: Find a farmers’ market . Harvard Medical School - Harvard Health Blog 23/6/2016
Natural wine, orange wine and pet nat - the millennials’ choice Daily Wine News 8/2/16 by Hilary Mcnevin The Australian http://winetitles.com.au/dwn/details.asp?ID=192 Μια ωραία συζήτηση γιά τα "νέα" κρασιά (στα Αγγλικα) Natural or low-intervention wines are not the same as organic or biodynamic wines. Natural wines entail low or no intervention in the cellar. There’s no addition of yeasts or adjustments to sugars or acidity by the winemaker after the grapes have been harvested and crushed. Makers of natural wines may use a touch of sulphur dioxide — debatable in some circles — but nothing else. Orange wines are made from white grapes that are left in contact with their skins (these skins vary in colour) for given periods of time, depending on the maker, which gives them an orange colour and increases the tannins in the wine. Pet Nat (petillant naturel, or naturally sparkling) wines are made from white and red grapes and created by taking wines that are still under ferment, bottling them and allowing the fermentation to finish in the bottle. They’re the scruffy second cousin of sparkling wines and Champagne — bold, brash and refreshing.
Η αρνηση αμπελουργού στην υποχεωτική εφαρμογή εντομοκτόνου τον οδηγεί στο δικαστήριο. Καθώς και 2ος βιοδυναμικός αμπελουργός στην Γαλλία, αρνειται να εφαρμόσει εντομοκτώνο (αρθρο στα αγγλικά) Refusal to Spray Vines Lands Winemaker in Court. Thibault
Liger-Belair stands in the Moulin-a-Vent vineyard that lies in two departments. http://www.wine-searcher.com/m/2015/04/refusal-to-spray-vines-lands-winemaker-in-court
Τα πορτοκαλί κρασιά (αρθρο στα αγγλικά) Orange
is the new white.
A look at a trendy style
Για τη βιολογική καλλιέργεια αμπελιού μιλάει ο παραγωγός και οινοποιός Δημήτρης Γεώργας (Αγροτυπος 3/4/2015) http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=91538 Δημήτρης Γεώργας: Οι νέοι θα πρέπει να καλλιεργούν με στόχο την παραγωγή προϊόντων ξεχωριστής ποιότητας (Αγροτυπος 23/3/2015) http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=91339
Περιμένοντας τις κλιματικές αλλαγές και τις πιθανές επιπτώσεις του στους αμπελώνες. Η περίπτωση της Καλιφόρνιας. Αρθρο (στα αγγλικά) της Los Angeles Times
Κουκουτσάλευρο σταφυλιού οφελεί μεταβολισμο και συκώτι. Ερευνα... 02-Feb-2015 - Grape seed flour’s metabolic benefits linked to gut changes:
Study ... Supplements containing Chardonnay grape seed flour may beneficially
alter the gut microbiota and their metabolic processe...
ΟΙΝΟΑΠΟΘΗΚΗ - Ρετσίνα - Οικογένεια Γεώργας (Βιοδυναμικοί Καλλιεργητές) Η χρήση της ρητίνης του πεύκου μας ταξιδεύει πολύ παλιά στην αρχαιότητα, αφότου χρησιμοποιούνταν ως πρακτική σφράγισης του κρασιού. Η στεγανοποίηση του στομίου των αμφορέων με ρητίνη ήταν ένας ασφαλής τρόπος στο να προφυλάξουν το κρασί από την επαφή του με το οξυγόνο και να το σώσουν από την επακόλουθη οξείδωση. Όμως εκτός από χρόνο για το κρασί η ρητίνη έδινε συνάμα αντιβακτηριδιακή προστασία, αλλά και φανταστικό άρωμα και γεύση... το τερπνόν μετά του ωφελίμου! Μετέπειτα η ρετσίνα βασανίστηκε αρκετά, έχασε την\ φήμη της και την τιμή της, καθότι χρησιμοποιήθηκαν κρασιά δεύτερης ποιότητας με σκοπό να καλυφθούν πολλά ελαττώματα. Έτσι απαξιώθηκε και ταπεινώθηκε από το Ελληνικό κοινό. Ευτυχώς σήμερα παίρνει ξανά τα πάνω της δυναμικά και επιστρέφει να συνοδεύσει τα παραδοσιακά πιάτα μόνο όπως αυτή ξέρει... Ίσως λόγω επαγγέλματος πρέπει να είμαι αντικειμενική ως προς την άποψή
μου. Εδώ όμως και ως οινολόγος και ως οινοχόος δε μπορώ παρα να εκφραστώ:
Ο κύριος Γεώργας με τα εκπληκτικής ποιότητας Σαββατιανά του, ποιεί την
πιο όμορφη και "φινετσάτη" ρετσίνα της Ελλάδας. Με τα 380
χρόνια ιστορίας του ως ''Οικογένεια Γεώργα'' έχει καταφέρει να δημιουργήσει
ένα εκπληκτικό βιοδυναμικό κρασί με ιδιαίτερη και προσεγμένη γεύση. Μύτη: Εκφράζονται καθαρά αρώματα από μαστίχα και μαχλέπι, που προέρχονται από την επίλεκτη ποιότητα ρητίνης (προελεύσεως από τα Καλύβια Αττικής) σε αρμονία με λευκά πυρινόκαρπα φρούτα που είναι τα τυπικά αρώματα του Σαββατιανου. Στόμα: Ξηρό, μέτριας οξύτητας και μετρίου σώματος. Η πολυπλοκότητα του στόματος είναι εξαιρετική, καθότι η ρητίνη δεν παραβιάζει τα αρώματα του Σαββατιανού. Γεύση απόλυτα ισορροπημένη. Πλούσια μακρά επίγευση και εξαιρετική σχέση ποιότητα τιμής! Η σπουδαιότητα της στην λέξης "Οικογένεια" φαίνεται στην
ετικέτα αλλά και στην ποιότητα του κρασιού!
Εξαιρετικά ωφέλιμο είναι το κόκκινο κρασί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς οι ουσίες που περιέχει προστατεύουν το γενετικό μας υλικό από τις φθορές. Οι Πολυαινόλες εμπνεύουν την δημιουργεία επικαλύψεων που σκοτώνουν τα μικρόβια Φυλλά πράσινου τσαγιού, κοκκινο κρασί, μαύρη σοκολάτα και φασόλια κακαό μπορούν να χρησιμοποιειθούν γιά να δημιουργήσουν μιά αντιμικροβιακή επικάλυψη, σύμφωνα με αμερικάνους ερευνητές (στα αγγλικά). Πλήρες επιστημονικό άρθρο "Colorless Multifunctional Coatings Inspired by Polyphenols Found in Tea, Chocolate, and Wine*
Εαν μονο σταφύλι ήταν μέσα στο μπουκάλι Αρθρο εφημερίδας ΝΥ Τimes (στα αγγλικά) γιά τα ανεπεξέργατα κρασιά
ΠETIMEZI: Περισσότερος σίδηρος, λιγότερες ενοχλήσεις πριν την περίοδο
Οι Ευεργετικές Ιδιότητες των Σταφυλιών! ΥΓΕΙΟΦΑΓΟΣ Σεπτ. 2013
Το Σταφύλι μπορεί να θεραπεύσει;
Παρατηρώντας την φόρμα του αμπελιού (Vinus vinifera), καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για ιδιαίτερο φυτό. Κοιτώντας το σώμα του, στο κούτσουρο, τη κλιματσίδα, το σχήμα του φύλλου, τη σύνθεση του τσαμπιού αναγνωρίζουμε την διαφορά. Η ημιδιάφανη ρώγα του καρμπού περικλείει φώς μέσα στον λείο φλοιό -το δέρμα με τις φλαβονοειδής ουσίες και χρωστικές- με το ζελεδένιο γλυκό χυμό που φέρει στη μέση το κουκούτσι με την πολύτιμα συμπυκνωμένη πληροφορία και σύνθεση. Η προτίμηση του στις ήπιες κλιματικές συνθήκες το προσάρμοσαν στην λεκάνη της Μεσογείου. Η «ορυκτή έκφρασή» του σταφυλιού μιλάει για την προέλευση από τόπους με ήλιο και πέτρα, Η συμβίωση του με τον άνθρωπο βοήθησε σημαντικά στην γνωστική πορεία του ανθρώπου, όπως αναφέρεται σε αρκετές γραφές ιδιαίτερα του τόπου μας (11). Τότε που η τροφή ήταν και θεραπεία το παραπάνω ερώτημα δεν είχε υπόσταση.
Σήμερα έχουμε επιπλέον την δυνατότητα να διατηρούμε με ήπια μέσα τον
χυμό του σταφυλιού, απολαμβάνοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φρέσκου
σταφυλιού. ολόκληρο τον χρόνο. Δεν έχει σημασία να μεταφέρουμε στο σήμερα τις αντισηπτικές και μακροβιοτικές ιδιότητες του κρασιού, γνωστές από την Αρχαία Ελλάδα. Όμως, σίγουρα έχει περισσότερη σημασία να φωτίσουμε μια σειρά από ήπιες προληπτικές θεραπείες παθήσεων, που στην εποχή μας πλέον σκιάζονται από την πανάκεια των μαζικών φαρμακευτικών σκευασμάτων. Στο σταφύλι και τον χυμό του μπορούμε να έχουμε μια σειρά από ευεργετικά συστατικά του φρέσκου σταφυλιού, ξεχωριστά από την αλκοόλη του κρασιού. Η διαδικασία της ψυχρής εκχύλισης της φρέσκιας ρόγας -που ακολουθούμε στην παραγωγή- ήπια βοηθάει να μεταφέρει μεγάλο αριθμό ευεργετικών ουσιών του στερεού τοιχώματος του φλοιού της ρώγας στο χυμό, εμπλουτίζοντας τον σε σωτήρια φλαβονοειδή. Εξάλλου 6 ποτήρια σταφυλοχυμού, αντιστοιχούν με 2 ποτήρια κρασιού στην πρόληψη καρδιακής νόσου, καθώς τα φλαβονοειδή του σταφυλιού είναι αυτά που προστατεύουν το κυκλοφοριακό μας σύστημα (1) Οι
πολυφαινόλες, οι προανθοκυανίνες, οι κατεχίνες, η ρεσβερατόλη είναι φυτικά
αντιβιοτικά που παράγουν τα φυτά για την άμυνα τους. Προσφέρουν την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση στα κύτταρα προστατεύοντας τα από την οξειδωτική καταστροφή -την γήρανση- αλλά και τις μεταλλάξεις των καρκινικών κυττάρων. Η δράση αυτή του συνόλου των φυσικών ουσιών του σταφυλιού είναι ακόμα μεγαλύτερη και από αυτή της βιταμίνης C και Ε. Σε μια δημοσίευση ερευνητικών αποτελεσμάτων αποδείχθηκε ότι ο χυμός του
σταφυλιού (της αμερικάνικης ποικιλίας Concord - παρόμοιας με τον ελληνικό
ροζακί / ροδίτη) κατέχει την υψηλότερη θέση σε περιεκτικότητα ανά ποτήρι
σε φυτικά αντιοξειδωτικά, ανάμεσα στους χυμούς και άλλα ποτά που εξετάστηκαν,
περιλαμβανομένου και του κόκκινου κρασιού, του τσαγιού, το χυμό κοκτέιλ
από βατόμουρα και άλλους χυμούς, όπως ο μηλοχυμός. Μέχρι σήμερα ήταν δύσκολο να συγκρίνουμε τις σχετικές συγκεντρώσεις αυτών των θρεπτικών μικροστοιχείων σε συνήθεις τροφές και έτσι αυτή η τράπεζα πληροφοριών είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση Ο χυμός του σταφυλιού βρίσκεται λοιπόν στην κορφή της λίστας καθώς περιέχει 124 mg προανθοκυανιδών ανά 8 ούγιες σερβιριζόμενης ποσότητας, ενώ το κόκκινο κρασί έχει 91 milligrams / ανά 5 ούγιες, το κοκτέιλ βατόμουρο κράνα (cranberry) 55 mg ανά 5 ούγιες, το τσάι 32 mg ανά 8 ούγιες και ακολουθεί ο μηλοχυμός 7 mg ανά 12 ή / και 8 ούγιες. Τα δεδομένα αυτά ενισχύουν παλαιότερη μελέτη που εντόπισε διπλάσια ποσότητα αντιοξειδοτικών στο χυμό του σταφυλιού (ποικιλία Concord) από τον χυμό πορτοκαλιού, μήλου, γκρέιπφρουτ ή της τομάτας. (7) Υπάρχουν πλέον αρκετές προκαταρκτικές και πειραματικές ενδείξεις όπου η ρεσβερατόλη του σταφυλιού μπορεί να καταστέλλει τη σύνθεση ελευθέρων ριζών, αναχαιτίζοντας έτσι την συχνότητα ανάπτυξης του καρκίνου μειώνοντας επίσης τη φλεγμονή. Εργαστηριακές έρευνες εντόπισαν ότι ο χυμός σταφυλιού αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων αποτρέποντας την σύνθεση οιστρογόνων. (6) Η υψηλή συγκέντρωση της θηλυκής αυτής ορμόνης είναι αιτία σειράς παθήσεων, αυξάνεται από την συχνή κατανάλωση κρέατος καθώς περιέχεται σε μεγάλη ποσότητα στα εκτρεφόμενα ζώα Στην δεκαετία του 1920 η γιατρός J. Brant (2) στην Νοτ. Αφρική αποτύπωσε
στο βιβλίο της την μέθοδο θεραπείας της ίδιας από τον καρκίνο στομάχου
και τη μεγάλη αξία των σταφυλιών και του χυμού τους, στη θεραπεία σοβαρών
ασθενειών. Εργαστηριακές μετρήσεις αναφέρουν ότι η ρεσφερατόλη, ουσία του κόκκινου σταφυλιού και του κρασιού βελτιώνει κατά 30 % την αιμάτωση του εγκεφάλου μειώνοντας κινδύνους εμφράγματος (4) Επίσης προστατεύουν τον εγκεφαλικό ιστό από οξείδωση και άτομα που λαμβάνουν βιοφλαβονοειδή συχνά αναφέρουν βελτιωμένη πνευματική διαύγεια. Ενας άλλος ερευνητής ο Δρ. John Folts της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστήμιου του Ουισκόνσιν, ο οποίος μελέτησε τα ευεργετικά αποτελέσματα στην καρδιοαγγειακή υγεία σημειώνει: «Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίσουν αυτό που ήδη γνωρίζαμε για τα πιθανά προτερήματα του χυμού σταφυλιού της ποικιλίας Concord. Σε προκαταρκτικές μελέτες μείωνε την ικανότητα των αιμοπεταλίων να συσσωματώνονται, επιβραδύνοντας την οξυγόνωση του LDI ή της κακής χοληστερόλης, ενώ ενδυναμώνει την ελαστικότητα των αρτηριών και μειώνει την πίεση» Η αντιφλεγμονώδης δράση του είναι γνωστή από την δεκαετία του 1950 καθώς αναστέλλουν την απελευθέρωση της ισταμίνης και προσταγλανδίνης που προκαλούν την φλεγμονή. Αποτρέπουν τα οιδήματα και μειώνουν τον πόνο (12) Επίσης τα φλαβονονοειδή του σταφυλιού βοηθούν την επούλωση των ελκών μειώνοντας την έκκριση ισταμίνης που προκαλούν τα έλκη και το στρες Εάν αναζητήσετε στο διαδίκτυο την λέξη «Σταφυλοθεραπεία» θα συγκέντρωσε
σημαντικές πληροφορίες στα ελληνικά για την χρήση του σταφυλιού, ερευνητικά
άρθρα αλλά και εφαρμογές, πολλές από τις οποίες είναι εντυπωσιακές (11).
Καλύτερα τεκμηριωμένη πληροφορία υπάρχει στα αγγλικά, ψάχνοντας «Grape
Cure» Με τον όρο «σταφυλοθεραπεία» εννοούμε την απόλυτη μονοδίαιτα από σταφύλια. Τίποτε άλλο. Ούτε γάλα, ούτε καφέ, τσάι ή πορτοκαλάδα. Μόνο σταφύλια συνήθως για δυό –μέρες την εβδομάδα / μήνα. Προσοχή όμως, μόνον σταφύλι ή χυμό και τίποτε άλλο. Θέλει προσοχή στην αρχή / είσοδο της και στο τέλος στην σταδιακή επαναφορά των τροφών Περισσότερες μέρες συνίστανται αναλόγως τις περιπτώσεις. Νερό, αν υπάρχει δίψα, αλλά είναι σημαντική η ποιότητά του, καθώς με την σταφυλοθεραπεία συνήθως δεν διψάμε, αφού το σώμα εφοδιάζεται με το θαυμάσιο φυτικό νερό που περιέχουν άφθονο τα σταφύλια και που συντελεί στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Κατά την σταφυλοθεραπεία τα ούρα ίσως αλλάξουν χρώμα, καθώς δουλεύουν εντατικά το συκώτι και τα νεφρά, απορρίπτονται από τον οργανισμό τοξίνες, άλατα και τα ξένα στοιχεία. Πολλές φορές με τη διάρροια αποκαθαρίζεται γρηγορότερα όλο το πεπτικό σύστημα από ουσίες που μπορεί να γίνονται αιτία. ασθενειών. (10) Μια η φαινομενική αυτή αδυναμία – μεγαλύτερη για τους υπέρβαρους - προέρχεται
από το ότι ο οργανισμός συγκεντρώνει και εντείνει τις όλες προσπάθειές
του στην εσωτερική εργασία του αυτοκαθαρισμού, της απορρίψεως των νεκρών
κυττάρων και της ανάπλασης, γράφει ο Ηλίας Πέτρου σε μια εκτεταμένη περιγραφή
των πλεονεκτημάτων της σταφυλοθεραπείας. (10) Η τακτική χρήση του σταφυλοχυμού έχει πλέον εισαχθεί σε αρκετές σχολές, παρόλο ακολουθούν διαφορές τεχνικές διατροφικής αυτοκαθάρισης Βέβαια ο χυμός σταφυλιού, καλύτερα βιολογικός -απαλλαγμένος από χημικά,
φάρμακα, ώστε να μην βιοσυσσωρεύει οργανισμός τουλάχιστο αυτήν την περίοδο-
αλλά και χωρίς προσθήκες ζάχαρης, χρωμάτων κλπ. εάν είναι τυποποιημένος,
αποτελεί ένα άριστο αναψυκτικό όλο τον χρόνο για παιδιά, ηλικιωμένους,
αθλητές που θέλουν να προσλάβουν την φυσική ευεργετική δράση του σταφυλιού,
διαχωρίζοντας την από αυτή του αλκοόλ. Βιβλιογραφία - Πηγές (1) Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία (1955) περιοδικό «Circulation» (2) Johanna Brant (1995 ) Σταφυλοθεραπεία (βιβλίο στα ελληνικά) εκδόσεις Διόπτρα (3) Γιάγκος Μ. Καράβης (1955) Σταφυλοθεραπεία (σύγγραμμα ιατρού - βελονιστή) (4) Resveratrol, a compound found in grapes, red wine and peanuts, can improve blood flow in the brain by 30 per cent, thereby reducing the risk of stroke, according to the results of a rat study. Researchers at the National Taiwan Normal University and the National Chia-Yi University report (‘Αρθρο στα αγγλικά 3/5/2006) (5) Stephen Daniells (2006) - Red grape juice improved cholesterol levels and inflammatory markers associated with heart disease, reports research from Spain. (άρθρο στα αγγλικά 21/07/2006) (6) Concord grape juice and grape extract may reduce the size of breast cancer tumors and inhibit further growth. The animal study was conducted on rats and found a 28-36% reduction in tumor mass size and a 45-65% reduction in the number of tumors in the rats. Study conducted by researchers at the University of Illinois at Urbana-Champaign, Article in Minutes of the Harvard Medical School conference 2006 (7) Grape Juice has more Antioxidant than any other juices (8) Αμερ.Υπουργείου Γεωργίας (USDA) Πλήρης τράπεζα δεδομένων 2004 http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/Data/PA/PA.html (9) Jess Halliday (2005) - Grape boost to women’s heart health - The heart health benefits of grape polyphenols have come under the spotlight again, with a new study indicating that they can reduce certain key risk factors for coronary heart disease in women, 27/07/2005 (10) Ηλίας Πέτρου (2006) Τροφή και υγεία / Φυσική υγιεινή (12) Ν.Βλασσόπουλος, Φαρμακοποιός (2001) "Vitis vinifera - Θεραπευτικές
ιδιότητες" Πρακτικά εκπ. Τριημέρου της Ελλ. Εταιρ. Εθνοφαρμακολογίας:
«Οι Ιατρικοί Οίνοι - Vina Medicata» Νάουσα, 14-16 Σεπτεμβρίου 2001 http://www.iama.gr/ethno/naousa/ziwga.htm
Ο ΧΥΜΟΣ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ
ΦΥΣΙΚΕΣ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΥΜΟΥΣ ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ;
Τι είναι το "Γαλλικό παράδοξο"; Φαίνεται ότι αυτοί που έχουν μια μέτρια κατανάλωση κρασιού είναι πιο υγιείς απ' αυτούς που πίνουν άλλα αλκοολούχα ποτά ή δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ. Η μέτρια κατανάλωση του κρασιού σχετίσθηκε με λιγότερο κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιοπάθειες, καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνο του άνω πεπτικού συστήματος και μικρότερη συχνότητα θανάτου. Μήπως όμως τα καλά που φαίνεται να φέρνει το κρασί δεν οφείλονται στο ίδιο αλλά στο γεγονός ότι αυτοί που έχουν τη συνήθεια να πίνουν κρασί είναι υγιέστεροι για άλλους λόγους; Οι επιστήμονες λένε ότι αυτοί που έχουν προτίμηση στο να πίνουν κρασί, όπως επίσης και οι γονείς τους, έχουν κατά γενικό κανόνα ψηλότερο μορφωτικό επίπεδο. Παράλληλα οι φίλοι του κρασιού χαρακτηρίζονται από ψηλότερο δείκτη νοημοσύνης και παρουσιάζουν ένα ψηλότερο κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Το κρασί, όταν καταναλώνεται με μέτρο, έχει σίγουρα θετικές επιδράσεις στην υγεία. Όμως αυτοί που πίνουν κρασί είναι πιο ευτυχισμένοι, υγιέστεροι, πλουσιότεροι και σοφότεροι όχι μόνο λόγω του ότι πίνουν κρασί αλλά διότι έχουν καλύτερη ψυχολογική και νοητική λειτουργία και ψηλότερο κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Το κρασί έχει ευεργετικές επιδράσεις στον άνθρωπο διότι περιέχει τις πολυφαινόλες. Eίναι χαρακτηριστικές χρωστικές ουσίες που προέρχονται από τα σταφύλια. Οι πολυφαινόλες συμβάλλουν στην καταστολή δημιουργίας της αθηρωματικής πλάκας που στενεύει και αποφράσσει τις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδίας προκαλώντας έμφραγμα. Θα συγκρατήσουμε ότι η μέτρια κατανάλωση του κόκκινου κρασιού μπορεί να έχει προστατευτική δράση για την καρδία. Η συμπερίληψη καθημερινά, μικρών ποσοτήτων κόκκινου κρασιού στη διατροφή μας, σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία υγιεινής διατροφής μπορούν να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα. Πηγή: Medlook http://diatrofi.medlook.gr/articles.php?id=46&type=1
Το κρασί δεν παύει από του να μας εκπλήττει με τις επιδράσεις του για την υγεία μας. Ο ρόλος του στην πρόληψη της ασθένειας Αλτσχάιμερ απασχολεί έντονα τους ερευνητές. Πρόσφατες εργαστηριακές έρευνες δείχνουν ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να αποτρέπει διαχρονικά τη δημιουργία της βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης που συσσωρεύεται και είναι χαρακτηριστικό εύρημα στον εγκέφαλο ανθρώπων που πάσχουν από νόσο Αλτσχάιμερ. Το ερώτημα που τίθεται είναι πως το κρασί βοηθά στη μείωση της δημιουργίας των πλακών από βήτα αμυλοειδή πρωτεΐνη στον εγκέφαλο. Μια πιθανή εξήγηση είναι η δράση ουσιών που περιέχει το κόκκινο κρασί όπως οι αντιοξειδωτικές ουσίες, οι πολυφαινόλες και η ρεσβερατρόλη. Σε αριθμό επιδημιολογικών ερευνών αναφορικά με τη σχέση κατανάλωσης κόκκινου κρασιού και κινδύνου για νόσο του Αλτσχάιμερ, βρέθηκε ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο προσβολής από την νόσο. Μια άλλη έρευνα Ελβετών γιατρών έδειξε ότι το κόκκινο κρασί δια μέσου της αντιοξειδωτικής ουσίας ρεσβερατρόλης που περιέχει, μπορεί να προσφέρει προστασία στους νευρώνες του εγκεφάλου και να προφυλάσσει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Τα ευρήματα των Ελβετών ερευνητών έδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη βοηθά τα κύτταρα του νευρικού συστήματος να επιβιώσουν όταν υποβάλλονται σε οξειδωτικό στρες. Το συμπέρασμα τους είναι ότι η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού, πιθανόν να έχει προστατευτικό ρόλο για τους νευρώνες του εγκεφάλου. Τα στοιχεία που διαθέτουμε μέχρι σήμερα για την κατανάλωση κόκκινου κρασιού και την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ είναι ενθαρρυντικά. Ωστόσο χρειάζονται και άλλα ερευνητικά στοιχεία προτού καταλήξουμε σε τελικά συμπεράσματα. Είναι βέβαια ένας πολύ ενδιαφέροντας τομέας έρευνας δεδομένου ότι η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί την κυριότερη μορφή άνοιας στην εποχή μας. Ο αριθμός νέων περιστατικών αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς. Παρά το γεγονός ότι το κρασί μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας και ότι μελετάται ο ρόλος του στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η κατανάλωση του απαιτείται να γίνεται με μέτρο, δηλαδή 1 έως 2 ποτήρια την ημέρα. Ας μην ξεχνούμε ποτέ ότι η υπερβολική κατανάλωση κρασιού όπως και άλλων αλκοολούχων ποτών είναι αιτία σοβαρών ασθενειών, ατυχημάτων κάθε μορφής και θανάτων. Πηγή: Medlook http://diatrofi.medlook.gr/articles.php?id=279&type=1
Red wine may reduce breast cancer risk, suggests study (9 Jan 2012) Consumption of moderate amounts of red wine is associated with changes in serum hormones that could lead to a reduction in breast cancer risk, say researchers... http://www-t.wrbm.com/r/?id=h26582fc3,9d3fb6e,9d40b40&p1=Z7KNmrqc01wbz73nl%2B6XIA%3D%3D
Στην Πράξη με την Σύλβια Κλιμάκη ΣΚΑΙ ΤV Επεισόδιο 15/01/2012 15:00 Τα σταφύλια της υγείας Στα αμπέλια μπορεί να κρύβεται το μυστικό για την προστασία μας από την
ατμοσφαιρική ρύπανση, από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και από τον καρκίνο.
Γι’ αυτό, το Vita βάζει στο μικροσκόπιο τα σταφύλια και ανακαλύπτει ουσίες
με ισχυρή προστατευτική δράση για την υγεία μας. O καθηγητής κ. Δημήτρης
Κουρέτας και η ομάδα του από το Τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου
Θεσσαλίας μάς παρουσιάζουν τα τελευταία δεδομένα των ερευνών τους. http://www.vita.gr/html/ent/631/ent.1631.asp
Σειρά Υγεία & Διατροφή, Τρίτη, 07 Ιούλιος 2009 10:47
Παρόμοια δράση με τη ρεσβερατρόλη επιτελούν οι τανίνες και η κερκετίνη
που περιέχονται στα σταφύλια και στο κρασί. Γράφει η Σταματάκη Αστερία, Διαιτολόγος - διατροφολόγος, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή, Επιστημονική συνεργάτιδα της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Γ. Κ. Νοσοκομείου Νίκαιας http://www.solon.org.gr/index.php/2008-07-15-19-13-34/43--yg-/1147-grape-med.html
Τα κουκούτσια του σταφυλιού, 'όπλο' κατά των καρκινικών κυττάρων
Πηγές: ‘Clinical Cancer Research’.
Tea and grape compounds show mitochondrial benefits for overweight & obese people Supplements containing epigallocatechin-3-gallate and resveratrol may boost mitochondrial capacity and stimulate fat oxidation, says a new study... Read
|