Το οινοποιείο

ΤΟ OΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ
ΤΙ ΘΑ ΔΩ
ΠΩΣ ΘΑ ΦΘΑΣΩ ΣΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ


ΤΟ OΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ
Έχει εύκολη πρόσβαση από Αθήνα, καθώς βρίσκεται στα Σπάτα (Ρήγα Φεραίου 6 τηλ. 210 66 30 136) δίπλα από την πλατεία "Βρύση" (ομώνυμη στάση αστικού λεωφορείου), που είναι και η είσοδος του χωριού από την έξοδο 18 της Αττικής οδού.

Η ιστορία του κτιρίου που ειναι εγκατεστημένο το οινοποιείο (από το 1898) στα Σπάτα ξεπερνά τα 100 χρόνια. Η επιβλητική παλαιά ξύλινη στέγη διατηρείται ατόφια κερδίζοντας το ενδιαφέρον του επισκέπτη, ο οποίος - μόνο κατόπιν ραντεβού -κιν. 697 797 52 22 - μπορεί να περιηγηθεί στις σύγχρονες οινοποιητικές εγκαταστάσεις παραγωγής, και να γνωρίσει από κοντά της ήπιες τεχνικές οινοποίησης -λιγότερο γνωστές ως οργανική οινοποίηση- με τις οποίες αποφεύγουμε πολύπλοκες επεμβάσεις και προσθήκες ουσιών. Επίσης μπορεί να δοκιμάσει απ' ευθείας από το βαρέλι νέα κρασιά και μικρές πειραματικές οινοποιήσεις, που δεν έχουν ακόμα κυκλοφορήσει, αλλά και νωπά συμπυκνώματα, πετιμέζι και φρέσκο χυμό σταφυλιού

.

Φεύγοντας μπορείτε να προμηθευθεί φιάλες ή το κιβώτιό για τις γιορτές και τους φίλους, κατ' ευθεία από τον παραγωγό.
Ευκολή Πρόσβαση - Ανετη ΣτάθμευσηΤΙ ΘΑ ΔΩ
Η πλήρης ξενάγηση στο οινοποιείο διαρκεί 45' - 60' ανάλογα με την ηλικία των επισκεπτών.

Γίνεται σε μικρές ομάδες οι οποίες μπορούν να παρακολουθήσουν: την υποδοχή και επεξεργασία σταφυλιού, τα στάδια οινοποίησης (ερυθρά, λευκή), πως γίνεται η οργανική οινοποίηση, γευστική δοκιμή των γλευκών από τις δεξαμενές, γευστική δοκιμή των πειραματικών οινοποιήσεων που δεν κυκλοφορήσει ακόμα στη αγορά.

Υπάρχει η δυνατότητα (ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για μαθητές- φοιτητές) να συνεχίσουμε την επίσκεψη και περιήγηση στο κοντινό βιολογικό αμπελώνα σε απόσταση λιγότερη από 1 χλμ. περίπου από το οινοποιείο. Μπορούμε να περπατήσουμε μέσα στον αμπελώνα και να γνωρίσουμε: το φυτό αμπέλι και τις καλλιεργητικές εργασίες ανά εποχή, τον ετήσιο κύκλος του, τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας, την παραδοσιακή αμπελοκαλλιέργεια, τις βιολογικές πρακτικές, τις βιοδυναμικές εφαρμογές, την παραγωγή του κομπόστ και να παρατηρήσουμε τις τρέχουσες καλλιεργητικές εργασίες, που γίνονται τον καιρό της επίσκεψης στον αμπελώνα.


ΠΩΣ ΘΑ ΦΘΑΣΩ ΣΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ


Με λεωφορείο (από κέντρο Αθήνας)
Μετρό έως σταθμό Νομισματοκοπείο / Δούκισσα Πλακεντία - Λεωφορεία Σπάτων - Αρτέμιδας 305 / 319 διαδρομή περίπου 40'/30' . [Εναλλακτικά λεωφορεία Αρτέμιδας (316, 304) περνούν από περιφερειακό και δεν μπαίνουν κέντρο Σπάτων, οπότε κατεβαίνεται στάση Γήπεδο και περπατάτε περί τα 500μ. μέχρι την πλατεία Βρύση].
Το Οινοποιείο βρίσκεται μέσα στα Σπάτα, κοντά στην Λεωφόρο Σπάτων - Πλατεία Βρύση (είσοδος από Αθήνα, Παιανία - Αττική οδό ) στην είσοδο των Σπάτων, αποβίβαση Στάση Βρύση (1η μετά τον Χριστό). Περπατάτε προς την μικρότερη πλατεία και ανεβαίνεται τον δρόμο αριστερά από το εκκλησάκι του Αγ. Αθανασίου, στην οδό Αθανασίου Διάκου, η οποία συνεχίζει ως Ρήγα Φεραίου, στον αριθμό 6. Μετά από 150μ. θα δείτε στα δεξιά την περιφραγμένη πράσινη πόρτα του οινοποιείου ανάμεσα σε παλέτες με φιάλες.

Με αυτοκίνητο
Από βόρεια (Εθν. Οδο - Αττική οδό)

Εαν έρχεστε από Εθνική οδό μπαίνετε την Αττική οδό κομβος Μεταμόρφωσης και ακολουθείται κατεύθυνση προς Μαρκόπουλο / Αεροδρόμιο.
Βγαίνετε από την Αττική Οδό - στην [έξοδο 18 Παιανία - Σπάτα] ακολουθείτε κατεύθυνση αριστερά προς Σπάτα και εισέρχεσθαι στο χωριο ....

Από κέντρο Αθήνας

Ακολουθείται κατεύθυνση προς Μεσόγεια - Ραφήνα - Αεροδρόμιο. Από την λεωφόρο Μεσογείων περνάτε την Αγ. Παρασκευή, ευθεία και κάτω από τον κόμβο του Σταυρού μετά από 700μ. δεξία προς Σπάτα - Αρτέμιδα ακολουθήτε τον δρόμο και εισέρχεσθε στα Σπάτα...

... φθάνετε στην στρογγυλή πλατεία με δένδρα "Βρύση" - και αμέσως / πριν την εγκαταλήψετε - βγαίνεται δεξια στη μικρότερη πλατειούλα, ακολουθόντας το σήμα της πινακίδας μας. Ανεβαίνεται τον δρόμο αριστερά από το μικρό εκκλησάκι την οδό Αθαν. Διάκου, που συνεχίζει ως Ρήγα Φεραίου. Θα συναντήσετε το οινοποιείο σε 150μ. στα δεξιά σας, στον αριθμό 6, όπου μπορείτε να σταθμεύσεται.
Τα μακρυά οχήματα / πούλμαν θα ανέβουν καλυτερα από τον δρόμο δεξιά από το εκκλησάκι, όπου θα παρκάρουν στο τέλος του αριστερά


Από αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»
Ευκολότερο είναι να μπείτε στην Αττική οδό και να βγείτε στην έξοδο "18". Βέβαια ειναι ποιό σύντομα να βγείτε -εαν μπορείται- από την έξοδο Προσωπικού - Ολυμπιακής όπου βγαίνετε κατ' ευθείαν στην Λεωφόρο Σπάτων - Αρτέμιδος (Λούτσας) αριστερά γιά Σπάτα. Περνεται τον περιφερειακό και αφού φθάσεται στα φανάρια του Σ/Μ Βερόπουλος κατευθύνεστε αριστερά προς το κέντρο των Σπάτων (πριν περάσετε τις κατηφορικές στροφές) μπαίνετε δεξιά στην στρογγυλή πλατεία Βρύση (σήμανση προς Παιανία - Αττική οδό) και βγαίνετε σε μικρότερη πλατεία αριστερά από το μικρό εκκλησάκι την οδό Αθαν. Διάκου που συνεχίζει ως Ρήγα Φεραίου. Θα συναντήσετε το οινοποιείο σε 150μ. στα δεξιά σας, στον αριθμό 6. με άνετο χώρο στάθμευσης.

Εναλλακτικά από το αεροδρόμιο ακολουθείτε σημανση (μπλέ πινακιδες - "Τοπικές Οδούς" οχι πράσινες Αττικής οδού) με κατεύθυνση προς Παιανία / Σπάτα / Αθήνα. Μετά την παρακαμψη του Κορωπίου και πριν την Παιανία συναντάται φανάρι με σήμανση γιά Σπάτα δεξιά. Ακολουθήται τον δρόμο, περνάται δεξιά από πάνω την Αττική Οδό και μετά από πορεία στο αμπελώνα βρίσκεστε στα Σπάτα.

Για ποιό γρήγορα από την Αττική οδό (πρασινες πινακίδες) με κατεύθυνση προς Ελευσίνα- έξοδος 18 Παιανία - Σπάτα, αριστερα γιά Σπάτα, διανύεται την οδό Αγ. Θωμά και μπαίνεται στα Σπάτα και φθάνεται στην πλατεία Βρύση (βλέπε παραπάνω)

Από Πειραιά - Δυτική Ακτή

Από την παραλιακή Λ. Ποσειδώνος στην Βάρη ακολουθήται κατεύθηνση προς Αεροδρόμιο (μπλέ πινακίδες) την Βάρης - Κορωπίου περνάτε τα Βλάχικα, Ευελπίδων, παρακάμπτετε το Κορωπί με κατευθυνση "αεροδρόμιο" (δεν χρειάζεται να μπείτε Αττική οδό) και πριν φθάσεται την μεγάλη ευθεία του αεροδρομίου στο φανάρι πέρνεται με κατεύθυνση αριστερά προς Παιανία / Σπάτα / Αθήνα. Αρκετά πριν την Παιανία, συναντάται φανάρι με σήμανση γιά Σπάτα δεξιά. Ακολουθήται τον δρόμο περνάται δεξιά από πάνω την Αττική Οδό και μετά από πορεία στο αμπελώνα εισέρχεσθε στα Σπάτα, πλατεία Βρύση (βλέπε παραπάνω)


Από λιμάνι Ραφήνας
Ακολουθείτε την διαδρομή στην λεωφόρο Μαραθώνος προς Αθήνα. Στα φανάρια στο κέντρο του Πικερμίου αριστερά προς Σπάτα . Σε 5 χλμ. φθάνεται στα Σπάτα, και στο φανάρι του Κέντρου Υγείας περνεται δεξιά τον περιφερειακό Σπάτων «προς Αθήνα». Στο επόμενο φανάρι στο S/M Hellas Spar - Βερόπουλος, αριστερά προς το κέντρο των Σπάτων. Περνάτε τα γήπεδα και μπαίνετε στην στρογγυλή με δένδρα πλατεία Βρύση (υπάρχουν πράσινες ταμπέλες προς Παιανία - Αττική οδο) συνεχίζεται την πλατεία και βγαίνετε στην μικρότερη πλατειούλα, ανεβαίνοντας τον δρόμο αριστερά από το μικρό εκκλησάκι την οδό Αθαν. Διάκου, που συνεχίζει ως Ρήγα Φεραίου. Θα συναντήσετε το οινοποιείο σε 150μ. στα δεξιά σας, στον αριθμό 6.

Από λιμάνι Πειραιά

ΛεωφορείοΧ96 αεροδρόμιο και μετά Μετρό σταθμός Δούκισα Πλακεντία και μετά λεωφορείο 319 προς Σπάτα (σταση Βρύση)

Από σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων ΚΤΕΛ Κηφισσού

Λεωφορείο Χ93 αεροδρόμιο και μετά Μετρό σταθμός Δούκισα Πλακεντία και μετά λεωφορείο 319 προς Σπάτα (σταση Βρύση)


Επάνω