Η φυσική ήπια οινοποίηση ακούγεται εύκολη και παραδοσιακή,
καθώς είναι πολλοί αυτοί που νομίζουν ότι μπορούμε να εγκαταλείψουμε το
μούστο να γίνει μόνος του κρασί. Με μιά καλύτερη ματιά όμως διακρίνεται
η συνεχής παρακολούθηση και η επιπλέον εργασία με τη χρήση ήπιας τεχνολογίας.
Η προσπάθεια μας γιά οργανική οινοποίηση έγγειται στο να διατηρείσουμε
τη μέγιστη θρεπτική αξία και τα πλήρη χαρακτηριστικά και αρώματα του σταφυλιού,
χωρίς προσθήκες και αφαιρέσεις που θα αλλοίωναν την αγνότητά του. Τα αλκοολούχα προϊόντα μας θα μπορούσαν άνετα να είχαν την πιστοποίηση "βιολογικό κρασί" καθώς καλύπτουν τις προδιαγραφές οργανικής οινοποιησης, όπως αυτές ισχύουν ελέγχονται από οργανισμούς σε αρκετές χώρες τις Ευρώπης και της Αμερικής. Ομως γιά πολλούς λόγους στην χώρα μας αυτό δεν συμβαίνει, και έτσι η μόνη πιστοποίηση που μπορείτε να βείτε στα ελληνικά κρασιά είναι "Κρασί από σταφύλι βιολογικής καλλιέργειας" Βέβαια αυτό αφήνει ακάλυπτο τον καταναλωτή και σίγουρα διευκολύνει τον οινοποιό, καθώς στην μεταποιητική διαδικασία της οινοποιησης το βιολογικό προϊόν μπορεί να διαχειριστεί με "συμβατικές" μεθόδους και χρήση οινολογικών ουσιών στα όρια που επιτρέπει το Γενικό Χημείο του Κράτους γιά όλα τα κρασιά, συνεχίζαντας να φέρει τον όρο "Κρασί από σταφύλι βιολογικής καλλιέργειας" Το πρόβλημα αυτό είναι υπαρκτό καθώς το παραπάνω "μπέρδεμα" έχει ξεσηκώσει μιά σειρά από συζητήσεις ανά την βιολογική υφήλιο. (όπως σε ομάδες καταναλωτών βλέπε περισσότερα ) Στην Ελλάδα οι πιστοποιητικοί οργανισμοί παρόλες τις γενέες προσπάθειες νομοθέτησης, έχουν εισάγει κάποια "ορθή πρακτική οινοποίησης". Ετσι προτείνουνται όρια - όπου παρότι η τήρησή των δεν έλεγχεται εργαστηριακά- επικεντρώνονται στην μέγιστη περιεκτικότητα των θειωδών (θειϊκός ανυδρύτης) στο τελικό προίον. Ουσία όπου πρόσφατα απασχόλησε το Υπ. Γεωργικής Αναπτυξης νομοθετόντας την αναγραφή του στην ετικέτα των κρασιών κατά τα κοινοτικά στανταρντς. Καθώς όμως δεν φαινεται να είμαστε ικανοί να θεσμοθετήσουμε προδιαγραφές βιολ. οινοποιησης είτε σε επίπεδο ομάδας παραγωγών είτε κράτους, αυτές αναμένεται να έρχονται από την ευρωπαιϊκή κοινώτητα. |