Η ρετσίνα

Η παράδοση θέλει την ρετσίνα ένα βασικό κρασί του ελληνικού τραπεζιού, με γεμάτη γεύση και κεχριμπαρένιο χρώμα. Το ρετσίνι που χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως φυσικό συντηρητικό, με αντισηπτική προστασία στο κρασί, συλλέγεται από το πελέκιμα των πεύκων της αυτοφυούς ποικιλίας της Αττικής (Pinus halepensis)

Η διακριτική γεύση του πεύκου και το φρουτώδες σώμα του σαββατιανού προσδίδουν μια αλλη διάσταση στη ρετσίνα, που φτιάχνουμε από επιλεγμένο βιολογικό σταφύλι.

Ιστορία και προέλευση της ρετσίνας
Η προσθήκη ρετσίνης στο κρασί έρχεται από την αρχαιότητα, με ιδιότητες φυσικού συντηρητικού που επιμηκύνει τον χρόνο ζωής του κρασιού.
Σε έρευνα της Δρ. Martlew σε οργανικά υπολείμματα σκευών στην Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα που εκτέθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σε συνεργασία με το Δρ. Τζεδάκη (τέως Γεν. Δ/ντή Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ) οι Μινωίτες καλλιεργούσαν σταφύλια και τα πατούσαν παράγοντας κρασί με ρητίνη ήδη από το 1700 π.Χ. "Οι Μινωίτες όχι μόνο χρησιμοποιούσαν κρασί με ρητίνη στη μαγειρική τους αλλά και το αναδείκνυαν. Χημικές αναλύσεις εντόπισαν επίσης την ύπαρξη καπνισμένης βελανιδιά, αποκαλύπτοντας ότι έτσι εμπλούτιζαν την γεύση του κρασιού" εξηγεί η δρ. Martlew.
Γεύσεις Εποχής, Diane Shugart,National Geographic Ελλάδα Τομ. 4 Νο 2 Φεβρ 2000 σελ 144-149
http://www.nationalgeographic.gr/0200/lept.htm
Ειδικό θέμα: ΓΕΥΣΕΙΣ ΕΠΟΧΗΣ
Η έρευνα μιας διεθνούς επιστημονικής ομάδας επιβεβαίωσε αλλά και ανέτρεψε θεωρίες που είχαν διατυπωθεί σχετικά με τη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων. Κανείς δεν γνώριζε την προέλευση της ρετσίνας, αν και είδη του κρασιού με ρητίνη ήταν γνωστά από στα προϊστορικά χρόνια. "Η αρχαιολογία συναντά τις θετικές επιστήμες" Έρευνα μεγάλης κλίμακας με στόχο να ανακαλύψουν τα μυστικά που κρύβουν στην επιφάνειά τους τα ευρήματα της Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα, αφού καθώς αναφέρουν ο Δρ. Τζεδάκης και Δρ. Martlew "κάθε δοχείο και οστό έχει μια ιστορία να πεί"
Κειμενο: Diane Shugard - φωτογραφίες: Στεφ. Στουναρας

Στοιχεία Ρετσίνας
· Ένα κρασί με λαϊκό, απλό και ειλικρινή χαρακτήρα.
· Διάσημο στην Αττική συνδεδεμένη με το βαρέλι και το χύμα κρασί
· Τις τελευταίες δεκαετίες επικράτησαν "έντονες ρετσίνες" αμφιβόλου ποιότητας πρώτης ύλης με αυξημένες ποσότητες ρετσίνης.
· Σήμερα βρίσκουμε οινολογικές προσπάθειες υψηλής ποιότητας εμφιαλωμένης ρετσίνας, όπου η ποσότητα της ρετσίνης είναι περιορισμένη

Ιστορικά η χρόνια παραμονή της στον τιμάριθμο γιά μερικές δεκαετείες
· την κατέστησε βασικό είδος διατροφής
· την έκανε προσιτή σε κάθε σπίτι (ιδιαίτερα στην Αθήνα)
· της έδωσε το χαρακτήρα του "φτηνού" κρασιού, κύρια μετά το '60.

Η ποικιλία αναφοράς στην ρετσίνα είναι το σαββατιανό των μεσογείων.
· σήμερα βρίσκεις αρκετές "ρετσινομένες" ποικιλίες
· διακρίνουμε σχολές ρετσίνας σε όλα τα μέρη της Ελλάδος (από την Μακεδονία έως την Κρήτη) με σημαντικές γευστικές διαφορές που οφείλονται κύρια στις τεχνικές οινοποίησης.

Προβάλει την ιδιαίτερη άποψη στη σχέση κρασί - τροφή του Έλληνα.

Έχει έντονους φίλους ...και εχθρούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σίγουρα η γεύση της δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο.

Προϊόντα
Ρετσίνα Μεσογείων - Ονομασία κατά παράδοση

Organic Retsina Wine Φυσικός οίνος, χωρίς ζύμες, φιλτράρισμα

Retsina of Mesogia - Ονομασία κατά παράδοση
Ρετσίνα Ηλιος - Ονομασία κατά παράδοση
Προϊόντα Βιολογικής καλλιέργειας, Οργανικής Οινοποίησης
Η ρετσίνα Οικογένεια Γεώργα στοχεύει στο να ενσωματώσει την ελληνική παράδοση στην σύγχρονη διατροφική αντίληψη. Συμβαδίζει με αρκετά ελληνικά ποιοτικά προϊόντα μεσογειακής διατροφής, που προτιμούνται από αυξανόμενο τμήμα του κοινού.

Ανάμεσα στους λόγους προτίμησης συχνά ξεχωρίζουμε
· την ελληνική καταγωγή,
· την ειλικρίνεια της παράδοσης
· την φρεσκάδα και η μεστή γεύση,
· την βιολογική άποψη στην καλλιέργεια χωρίς την χρήση χημικών
· την ήπια οργανική οινοποίηση με περιορισμό στα πρόσθετα
· το μεράκι για ποιοτικό γευστικό κρασί στο καθημερινό τραπέζι

Αρώματα
Η φρεσκάδα του σαββατιανού σταφυλιού στα κίτρινα φρούτα, με αδιόρατες δροσερές σταγόνες χαλέπιας πεύκης Αττικής.

Γευστικά χαρακτηριστικά
Η κεχριμπαρένια φρεσκάδα του μεσογείτικου σαββατιανού φέρει την διακριτική γεύση πεύκου, προσδίδοντας πλούσια επίγευση και ανθρακικό, χωρίς να καλύπτονται τα φρουτώδη χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Αποτελεί μια ειλικρινή προσπάθεια ήπιας οργανικής οινοποίησης, με χημικά πρόσθετα σε μηδενική βάση.

Ποικιλία
Χρησιμοποιούμε επίλεκτο ξερικό μεσογείτικο σαββατιανό που καλλιεργούμε βιολογικά στους χαμηλής απόδοσης ξερικούς αμπελώνες της οικογένειας, χωρίς την χρήση χημικών.

Προτάσεις
Συνοδεύει τα φαγητά της μεσογειακής και ανατολίτικης κουζίνας. Είναι το κατ΄ εξοχή επιτραπέζιο κρασί, που πίνεται παράλληλα - μαζί με το φαγητό. Είναι συνδεδεμένο με όλους τους παραδοσιακούς μεζέδες της ελληνικούς ταβέρνας. "Μεζές - μπουκιά - γουλιά ... και φιλοσοφία". Απολαμβάνετε κύρια φρέσκια (γεματάρι) και πάντα παγωμένη.

Γευστικές αναζητήσεις
Στέκεται ισάξια εκεί όπου τ' άλλα κρασιά "χάνονται" κάτω από της έντονες γεύσεις της κλασσικής κουζίνας μας (λαδερά, τηγανιτά, σούβλες). Τι άλλο κρασί θα πιούμε με μπακαλιάρο σκορδαλιά και πατζάρια, ταραμοσαλάτα ή τζατζίκι με ελιές θρούμπες, γαύρο ή μαριδάκι στο τηγάνι

Μπορείτε να ακουσεται την ιστορια της Ρετσινας Μεσογειων στις γευστικές ξεναγησεις μας

Σχετικα Αρθρα:

Ρετσινα Οινοχοος 2007 Αρθρο Γ. Βεκιος

Η ρετσίνα επιστρέφει ποιοτική, γευστική και απολαυστική
Με σύγχρονο μάρκετινγκ προσπαθεί να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του καταναλωτή Ήταν από τους λίγους τύπους κρασιού που κυκλοφορούσαν κάποτε και είχε καθιερωθεί ως το βασικό κρασί που μπορούσε να συνοδεύσει τo καθημερινό τραπέζι. Ρεπορτάζ: ΕΥΗ ΣΑΛΤΟΥ ΖΩΗ ΛΙΑΚΑ
TA NEA Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4541552&ml=1

 


Επάνω