Το Ξύδι

Μιά άλλη ευεργετική μορφή του σταφυλιού, με αντοχή στον χρόνο και με πολλές χρήσεις.

Γνωστό κύρια ως νόστημο άρτημα της κουζίνας και ως μέσο συντήρησης. Παράγεται από την οξική ζύμωση του κρασιού. Ουσιαστικά είναι ένα αραιό διάλυμα του οξικού οξέως, το οποίο παραδοσιακά παράγουμε με οξείδωση της αιθυλικής αλκοόλης του κρασιού. Με την οξική ζύμωση τα οξοβακτηρίδια παρέχουν το ένζυμο (αλκοολοξειδάση) και έτσι το οξυγόνο του αέρα μετατρέπει την αιθυλική αλκοόλη σε οξικό οξύ. Οι αποικίες των οφέλιμων οξοβακτηριδίων σχηματίζουν με τον καιρό μεσα στο ξύδι την λεγόμενη "μάνα" που είναι η κύρια υπεύθυνη γιά την οξοποίηση.
Στην παραγωγή του δεν χρησιμοποιούμε καμιά απολύτως προσθήκη και επίσης δεν φιλτράρουμε το τελικό προίόν. Ετσι το ξύδι μας στην φιάλη μπορεί να είναι λιγότερο διαυγές, όμως είναι ζωντανό καθώς περιέχει οφέλιμους μικροοργανισμούς και μπορεί να οξοποίησει τα υπολήματα από τα κρασιά σας και να γίνει η "μάνα" στο δικό σας σπιτικό ξύδι.

Το Ξύδι που παράγουμε από την ποικιλία Σαββατιανό διαφανο χαλκινο χρώμα 3 ετων παλαιωσης, είναι αρκετά δυνατό σε ένταση και καλό σώμα, έχει οξύτητα 7%-8% (η οποία εκφράζεται σε οξικό οξύ). Η γεύση του μαλακώνει με την προσθήκη δενδρολίβανου στο μπουκάλι.

Με εντονότερο κοκκινο σε χρώμα, αλλά πιό ήπιο σε γεύση είναι το Ξυδι που προέρχεται από την ερυθρή ποικιλία Αιγιωργίτικο - Syrah, μικρης παλαιωσης.

Το λεπτο κιτρινωπό Ξυδι Μήλο-Σταφύλι ειναι πολύ μαλακο (οξ. 4,5%) και καταλληλο γιά ιδιαιτερα αρτύματα και διατροφές

Το βαλσαμικού τύπου ξύδι είναι 100% σταφύλι, πυκνό με πλούσια μεστή γλυκόξυνη γεύση, χωρίς προσθήκες, ζάχαρης, καραμέλας.

Παράγουμε σε περιορισμένη ποσότητα παλαιωμένα ξύδια σε δρυίνα βαρέλια, όπου ό χρόνος έχει λεπτίνει τις γεύσεις τους

Το ξύδι είναι κατάλληλο γιά την καθημερινή χρήση στο τραπέζι, καθώς προσδίδει "ένταση" στις γεύσεις, όταν χρησιμοποιείται με μέτρο.

Βασικό μέσο συντήρησης τροφίμων με πολλές εφαρμογές στην διατήρηση της ελιάς αλλά και στα τουρσιά.

Λιγοτερο γνωστές -στις μέρες μας- είναι οι χρήσεις του ξυδιού στην υγιεινή και καθαριότητα του σπιτιού. Αποτελεί ένα καλό και οικονομικό καθαριστικό, που μπορεί να αντικαταστήσει αρκετά "ακριβά" συνθετικά καθαριστικά, καθώς ειναι φιλικό προς το περιβάλλον. Δείτε εφαρμογές στο καθημερινό νοικοκυριό του σπιτιού που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα πριν την έλευση των πολυδιαφημιζόμενων καθαριστικών.