Επισκέψεις - Ξεναγήσεις


- Περπάταμε στο χειμωνιάτικο αμπελώνα
- Επισκέψιμο οινοποιείο - αμπελώνας
- Εκπαιδευτικές δραστηριότητες στον αμπελώνα
- Συλλογή δειγμάτων για Μελέτη στο σχολείο
- Πολλαπλή παρατήρηση
- Εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο οινοποιείο
- Συνδυασμοί με άλλα αξιοθέατα
- Προβλεψη καιρού στον αμπελώνα

-Τηλέφωνα άμεσης επικοινωνίας - Πληροφορίες
- Διαδρομή - Χάρτες

Σιγά, το αμπέλι κοιμάτε


Περπατάμε μέσα στον χειμωνιάτικο αμπελώνα. Ρωτάμε τις κλιματοβέργες και μαθαίνουμε την ιστορία τους. Ο θαυμάσιος κύκλος του αμπελιού ! Παρατηρούμε την δραστηριότητα των μικρών οργανισμών στο σύστημα «έδαφος», μυρίζουμε τα άγρια χόρτα. Όλοι τους είναι σημαντικοί σύντροφοι μας σ΄ αυτή τη ξενάγηση.
Από τον βιολογικό αμπελώνα πάμε στο οινοποιείο για να συζητήσουμε και να δοκιμάζουμε προϊόντα. Μια 2ωρη εκπαιδευτική βιωματική περιήγηση, προσαρμοσμένη στο γνωστικό επίπεδο της ομάδας των επισκεπτών.


Επισκέψιμο οινοποιείο - αμπελώνας

Στο Οινοποιείο της Οικογένεια Γεώργα -που βρίσκεται στο κέντρο των Σπάτων- εύκολά προσβάσιμο από την Αθήνα (βλέπε χάρτες). Δίνουμε μεγάλη σημασία στην εκπαιδευτικές δραστηριότητες του χώρου και συνεχώς βελτιώνουμε τον τομέα της παρουσίασης. Η ξενάγηση διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία των επισκεπτών. Αρκετά βιοματική και με ιδιαιτερότητα προσαρμοσμένη στα νήπια και τα παιδιά των μικρών τάξεων του δημοτικού. Σύντομα θα υπάρχει διαθέσιμο οπτικοακουστικό υλικό παρουσίασης στο οινοποιείο.

Αποτελεί μια βιωματική εμπειρία για τα παιδιά καθώς θα εξοικειωθούν με τον χώρο παραγωγής των βιολογικών προϊόντων σταφυλιού κρασιών, και την τυποποίηση των παραδοσιακών συμπυκνωμάτων σταφυλιού (πετιμέζι) καθώς και του χυμού σταφυλιού.

Στην συνέχεια στον αμπελώνα θα γνωριστούν με τον "κύριο αμπέλι" και θα ακούσουν (δίπλα στα φυτά) την ιστορία του μεγαλώματος του βιολογικού σταφυλιού, ενώ παράλληλα θα ξεναγηθούν στα στάδια καλλιεργητικής φροντίδας , με έμφαση στις βιολογικές εργασίες που βρίσκονται την στιγμή αυτή υπό εξέλιξη.

Επίσης θα έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν φρέσκο χυμό σταφυλιού και να προμηθευτούν κάποια από τα προϊόντα αυτά. Φυσικά προτείνουμε την χάρτινη συσκευασία του 0,25L βιολογικού χυμού ή και την μικρή φιάλη του πετιμεζιού, που αποτελεί άριστη διατροφική πηγή για τα παιδιά, ενώ για τους γονείς υπάρχει συσκευασία δώρου δύο φιαλών κρασιού (λευκό- ερυθρό).

Η διάρκεια ξενάγησης - δοκιμής στο οινοποιείο διαρκεί περί τα 45' λεπτά και ο μέγιστος αριθμός παιδιών ανά ομάδα είναι καλό να περιορίζεται στα 40 άτομα, ενώ είναι λίγο μεγαλύτερος για μικρότερα παιδιά.




Σε περίπτωση μεγαλυτέρων ομάδων, αυτές θα πρέπει να χωριστούν σε μικρότερες, οι οποίες θα εισέλθουν για ξενάγηση διαδοχικά στο οινοποιείο.

Υπάρχει χρηματικό κόστος είσοδου ανά επισκέπτη.
Η πρόσβαση στον χώρο παραγωγής είναι ασφαλής, καθώς κατά την επίσκεψη κανένα μηχάνημα δεν θα βρίσκεται σε λειτουργία.

Η επίσκεψη ολοκληρώνεται στο γειτονικό αμπελώνα (σε λιγότερα από 1 χλμ.) - όπου γίνεται γνωριμία με το αμπέλι (κύκλος ανάπτυξης, καλλιεργητικές εργασίες εποχή, παρασκευή τροφής - κομπόστ) όπου μπορεί να κάνεται το διάλειμμα για "κολατσιό" σας, κάτω από τον μεγάλο πεύκο.

Είμαστε στην διάθεσή σας για πιο αναλυτικές πληροφορίες και υλικό που είναι χρήσιμα για την προετοιμασία των μαθητών πριν την επίσκεψη.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 66 33 345 ή 210 6630136 γιά να εντοπίσεται την κατάλληλη μέρα επίσκεψης σας.

Με χαρά σας περιμένουμε.


Εκπαιδευτικές δραστηριότητες στον αμπελώνα

Θα περπατήσουμε μέσα στον αμπελώνα και θα γνωρίσουμε

  • το φυτό "αμπέλι"

  • τον ετήσιος κύκλος του

  • το οικοσύστημα του αμπελώνα

  • τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας

  • την παραδοσιακή αμπελοκαλλιέργεια

  • τις βιολογικές πρακτικές

  • τις βιοδυναμικές εφαρμογές

  • την παραγωγή του κομπόστ





  • Συλλογή δειγμάτων για Μελέτη στο σχολείο

    Υπάρχει δυνατότητα (ανάλογα με την εποχή επίσκεψης)
    1. συλλογής ώριμου κομπόστ σε σακουλάκι - μελέτη οργανικής ύλης (χούμος) και ευεργετικών μικροοργανισμών στο μικροσκόπιο
    2. τμήματα κλίματος κλαδιού αμπελιού - μελέτη ανάπτυξης (μάτια - ξυλώδες τμήμα σε τομή)
    3. φύλλα - παρατήρηση ανάπτυξης (χλωρά στο μικροσκόπιο) και αποδομής (ξερά)


    Πολλαπλή παρατήρηση

    Δίδεται η δυνατότητα επανάληψης της επίσκεψης στο αμπελώνα σε άλλη εποχή για να γίνει παρατήρηση των σταδίων ανάπτυξης του ίδιου αμπελώνα - φυτών
    Προτεινόμενα ζεύγη [φθινόπωρο - άνοιξη]
    Οκτώβριος - Νοέμβριος & Απρίλιος - Μάιος


    Εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο οινοποιείο

    Η ξενάγηση στο οινοποιείο διαρκεί 3/4 - 1 ώρα. Η περιγραφή του τεχνικού μέρος της παραγωγής προσαρμόζεται στο γνωστικό επίπεδο της ομάδας των ακροατών που θα παρακολουθήσουν:

  • Υποδοχή - επεξεργασία σταφυλιού

  • Στάδια οινοποίησης (ερυθρά, λευκή)
  • - Το θαύμα της ζύμωσης
  • Τι είναι η οργανική οινοποίηση

  • Ξενάγηση στο μηχανολογικό εξοπλισμό παραγωγής - στάδια τυποποίησης

  • Γευστική δοκιμή των φετινών γλευκών
  • - χυμών
  • Γευστική δοκιμή των πειραματικών οινοποιήσεων (που δεν κυκλοφορήσει ακόμα στην αγορά)

  • Αγορά προϊόντων σε τιμές οινοποιείου

  • Συνδυασμοί με άλλα αξιοθέατα

    "Αττικό Πάρκο" Πουλιά & ζώα από όλο τον κόσμο (συνορεύει με τον αμπελώνα)

    Καιρός
    Δείτε την πρόγνωση του καιρού γιά τις προσεχείς μέρες στον αμπελώνα απο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών



    Τηλέφωνα άμεσης επικοινωνίας - Πληροφορίες

    Δημήτρης Γεώργας
    Οινοπ. 210 66 30 345 Γραφ. 210 66.33.345 & Φαξ κιν. 6977 975 222
    Μαρία Σφέτκου - Γεώργα (προσχολική - πρωτοβάθμια εκπαίδευση) κιν. 6977 547 240


    Διαδρομή - Χάρτες

    Για να επισκεφτείτε το οινοποιείο μας σας παραθέτουμε χάρτες της περιοχής για τη διευκόλυνσή σας

    Πληροφορίες γιά το πως θα φθάσεται στο οινοποιιείο θα βρείτε στην σελίδα μας Οινοποιείο



    Οδικός Χάρτης - Αττική Οδός

    Χάρτης ευρύτερης περιοχής


    Χάρτης Σπάτων



    Αναλυτικός χάρτης της Παιανίας




    Προβολή μεγαλύτερου χάρτη


    Επάνω