Ο τρυγός

Τρύγος - Η σοδειά που συλλέγεται καθε χρονοΗ συγκομιδή συνηθως ξεκινα στα μέσα Αυγούστου στα διάφορα αμπελοτόπια, από τους λοφους στις πεδιαδες. Αρχή με τις γαλλικές ποικιλίες, πρωτη η λευκή Chardonnay. Μετά ακολουθούν οι γαλλικές ερυθρές Merlot και Syrah που συνοινοποιούνται. Ακολουθεί η μυρωδάτη Μαλαγουζιά και το Ασσύρτικο που θα δώσουν την ομόνυμη ετικέτα του κτήματος στο τέλος του ετους. Παράλληλα συνοινοποιείται και το νεαρό Merlot με την Μαλαγουζιά που θα δώσουν το ροζε Φλέρτ. Στις αρχές / μεσα Σεπτεμβρίου μαζεύουμε το Σαββατιανό που θα δώσει το Σαββατιανο καθώς και την Ρετσίνα Μεσογείων.

Η υψηλη ποιότητα, αποτέλεσμα των εργασιων που γινονται με το χερι, του ήπιου κλιματος της Αττικής με την θαλασσα να μαλακώνει το καλοκαίρι, και να συμβαλει στην ήπια ωρίμανση, ιδιαίτερα των λευκών αλλά και των ερυθρών γαλλικών ποικιλιών, αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη παλέτα αρωμάτων στα αμπελοτόπια στα Μεσόγεια της Αττικής

Το πλεονέκτημα των μικρών αμπελουργών - οινοπαραγωγών είναι ότι μπορούν να καθορίσουν αβίαστα την στιγμή του τρύγου γιά το κάθε αμπελοτόπι / ποικιλία. Έτσι από την αρχή Αυγούστου παρακολουθούμε καθημερινά τα χαρακτηριστικά ωρίμανσης του σταφυλιού, καθώς ο τρύγος πλησιάζει.

Η ισορροπία ανάμεσα στους βαθμούς Brix/Beaume και τα χρήσιμα στη οινοποίηση φυσικά οξέα και σάκχαρα καθορίζουν την τέλεια ημέρα του τρύγου, σύμφωνα και προς το «καλλιεργητικό ημερολόγιο» για την καλύτερη ποιότητα συγκομιδής του σταφυλιού.

Τα σταφύλια συλλέγονται σε τελάρα ένα - ένα με το χέρι- απομακρύνοντας υπερώριμες και τυχόν κατεστραμμένες ρόγες ή φύλλα και μεταφέρονται άμεσα στο οινοποιείο. Ακολουθεί άμεσα ο εκροϊσμός δηλαδή η απομάκρυνση του τσαμπιών /βοστρύχων και στην συνέχεια ακολουθούν βαθειές κρυο-εκχυλήσεις, γιά να παραληφθούν τα πολύτιμα συστατικά του φλοιού, που δίδουν γεμάτο "σώμα" στο κρασί.

Η θερμικά ελεγχόμενη ζύμωση του γλευκους κάθε ποικιλίας, γίνεται αργά με τους φυσικούς -και μονο- ζυμομύκητες, που φέρει το κάθε αμπελοτόπι, ώστε να αναδείξουν το ιδιαίτερο terroir τους.

Το οινοποιείο μας βρίσκεται στο κέντρο του χωριού σε μικρή απόσταση από τα αμπέλια. Ετσι ο χρόνος που μεσολαβεί από την κοπή μέχρι το πάτημα και την επεξεργασία του μούστου είναι περιορισμένος.

Καθώς οι εργασίες τρύγου είναι πολλές και ποικίλες, η επίσκεψη σας στο οινοποιείο είτε γιά το φέσκο μούστο της χρονιάς, ειτε γιά εκπαιδευτική παρατήρηση, πρέπει να συνοδεύεται πάντα από συγκεκριμένο ραντεβού μετα από τηλεφώνημα