Ο τρυγός

Τρύγος 2015 - Μιά εξαιρετική σοδειά συλλέγεταιΗ φετινή συγκομιδή ξεκίνησε στα μέσα Αυγούστου στα διάφορα αμπελοτόπια. Αρχή με τις γαλλικές ποικιλίες, την λευκή Chardonnay που ηδη ζυμώνεται αργά. Μετά ακολουθούν οι βασικές ερυθρές Merlot και Syrah που συνοινοποιούται. Η μυρωδάτη Μαλαγουζιά και το Ασσύρτικο που θα δώσουν την ομόνυμη ετικέτα του κτήματος στο τέλος του 2015. Παράλληλα συνοινοποιήται και το ροζε Grenache Rouge, που θα δώσει το Φλέρτ 2015. Στις αρχές / μεσα Σεπτεμβρίου μαζεύουμε το Σαββατιανό που θα δώσει τον Τοπικό (ΠΓΕ) Σπάτων 2015 καθώς και την Ρετσίνα Μεσογείων 2015.

Μιά πολύ καλή χρονιά με άριστη ποιότητα, αποτέλεσμα μιάς ήπιας κλιματικά χρονιάς με μαλακό καλοκαίρι, και ήπια ωρίμανση, ιδιαίτερα των λευκών αλλά και των ερυθρών γαλλικών ποικιλιών, που αναδεικνύουν την ιδιαίτερη παλέτα αρωμάτων στα αμπελοτόπια στα Μεσόγεια της Αττικής

Το πλεονέκτημα των μικρών αμπελουργών - οινοπαραγωγών είναι ότι μπορούν να καθορίσουν αβίαστα την στιγμή του τρύγου γιά το κάθε αμπελοτόπι / ποικιλία. Έτσι από την αρχή Αυγούστου παρακολουθούμε καθημερινά τα χαρακτηριστικά ωρίμανσης του σταφυλιού, καθώς ο τρύγος πλησιάζει.

Η ισορροπία ανάμεσα στους βαθμούς Brix/Beaume και τα χρήσιμα στη οινοποίηση φυσικά οξέα και σάκχαρα καθορίζουν την τέλεια ημέρα του τρύγου, σύμφωνα και προς το «καλλιεργητικό ημερολόγιο» για την καλύτερη ποιότητα συκομιδής του σταφυλιού.

Τα σταφύλια συλλέγονται σε τελάρα ένα - ένα με το χέρι- απομακρύνοντας υπερώριμες και τυχόν κατεστραμμένες ρόγες ή φύλλα και μεταφέρονται άμεσα στο οινοποιείο. Ακολουθεί άμεσα ο εκροϊσμός δηλαδή η απομάκρυνση του τσαμπιών /βοστρύχων και στην συνέχεια ακολουθούν βαθειές κρυο-εκχυλήσεις, γιά να παραληφθούν τα πολύτιμα συστατικά του φλοιού, που δίδουν γεμάτο "σώμα" στο κρασί.

Η θερμικά ελεγχόμενη ζύμωση του γλευκους κάθε ποικιλίας, γίνεται αργά με τους φυσικούς -και μονο- ζυμομύκητες, που φέρει το κάθε αμπελοτόπι, ώστε να αναδείξουν το ιδιαίτερο terroir τους.

Το οινοποιείο μας βρίσκεται στο κέντρο του χωριού σε μικρή απόσταση από τα αμπέλια. Ετσι ο χρόνος που μεσολαβεί από την κοπή μέχρι το πάτημα και την επεξεργασία του μούστου είναι περιορισμένος.

Καθώς οι εργασίες τρύγου είναι πολλές και ποικίλες, η επίσκεψη σας στο οινοποιείο είτε γιά το φέσκο μούστο της χρονιάς, ειτε γιά εκπαιδευτική παρατήρηση, πρέπει να συνοδεύεται πάντα από συγκεκριμένο ραντεβού μετα από τηλεφώνημα