Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Δοκιμάσαμε τα νέα κρασιά 2016

 

Β/Δ ενδυναμώσεις ποιότητας - Παρασκευαζοντας 501 - Ιουλ 2016

 

Ανοικτές Πόρτες 2016 - Κυριακή 29 Μαη - Η Γιορτή στο Αμπέλι

 

Wine Jam Athens 2016 Χυτηριο 26 Μαη 2016

Μια παρουσίαση οινων σε νεανικό κοινό

 

Φροντίζω το αμπέλι βιοδυναμικά - Κυριακή 17 Μαη 2015 09:30

Στην πράξη με την ετοιμασία και εφαρμογή του βιοδυναμικού παρασκευάσματος 501. Στα πλαίσια του σεμιναρίου -Μαριος Δεσύλας "Εν δυνάμει" η ομάδα του εργαστήριου, ετοιμαζει το παρασκέυασμα το οποίο ψεκάζετε απευθείας στον αμπελώνα, αξιοποιόντας το προβαδισμα φωτός στο νεαρό αμπέλι. Ευχαριστούμε την ομάδα

Φροντίζω τη Γη βιοδυναμικά - Σαβ. 20 Δεκ. 2014

Η νέα χρονιά ξεκινησε με την εφαρμογή του βιοδυναμικού παρασκευάσματος 500p. Στα πλαίσια του σεμιναρίου -Μαριος Δεσύλας "Ενδυνάμει" η ομάδα του εργαστήριου ετοιμασε το παρασκέυασμα το οποίο ψεκάστηκε κατευθείαν στον αμπελώνα, αξιοποιόντας τις γιορτινές αυτές μέρες, που ειναι εξίσου σημαντικές γιά την γονιμότητα του έδαφος. Γιά μιά ακομα φορά αποδεικνύεται ότι οι φίλιοι στο αμπέλι κάνουν την δουλειά ποιό ευχάριστη. Τους ευχαριστούμε !

 

Γιορτή Τρύγου - Κυριακή 5 Οκτωμβρη 2014

---

Ανοικτές Πόρτες 2014 - Κυριακή 18 Μαη - Η Γιορτή στο Αμπέλι

Με μικρους και μεγαλους

 

Ανοικτές Πόρτες 2013 - Κυριακή 12 Μαη - Η Γιορτή στο Αμπέλι

Φέτος με: Αυθέρετες κατασκευές - Τα χρώματα της Τζένης - Τον φίλο σοφό Μάριο

Ωραία ήταν !

 

Ανοικτές Πόρτες 2012 - Κυριακή 13 Μαη - Η Γιορτή στο Αμπέλι

Από την εξιστόριση "Η σχέση Αμπέλι - Συκιά όπως εμφανίζεται στην αρχαιοελληνική παράδοση" που παρουσίασε στους παρευρισκόμενους η βοτανολόγος Μ. Μοσχούτη, στα πλαίσια της φετινής γιορτής στο αμπέλι.

 

Alex Podolinsky (Αυστραλία)
Ένας ζωντανός θρύλος της βιοδυναμικής γεωργίας
2ήμερο σεμινάριο βιοδυναμικής Παρ. 19 & Σαβ. 20 Αυγούστου 2011 στο Κρυονέρι Κορινθίας

Ο Alex Podolinsky, ένας ζωντανός θρύλος της βιοδυναμικής (αλλα και της βιολογικής) γεωργίας, βρέθη για 2 μέρες κοντά μας, αφού περιόδευσε στην Ευρώπη, ανανεώνοντας την ώθηση της βιοδυναμικής σε διάφορες χώρες (Ιταλία, Ελβετία κ.α.).
Διοργανώθηκε από την Αθηνά Μαρίνη και «Εν δυνάμει»
Ελληνική Ομάδα για την Ομοιοδυναμική και Βιοδυναμική γεωργία

Κερνάγαμε γρανίτα σταφύλι το σαββατοκύριακο 21-22 Μάη, στην ενδιαφέρουσα στοά τέχνης

Οι οινοποιοί της ΕΝΟΑΑ κέρασαν

Σαββατο 26 Μάρτη 2011 - Ανω Μερά Μύκονου

Ενα σύντομο σεμινάριο στους φίλους του αμπελιού για τις εαρινές καλλιεργητικές φροντίδες του αμπελιού, αλλά και την χρήση του Β/Δ ημερολογίου εργασιών στούς μικρούς αμπελώνες του νησιού.

 

Κυριακή 13 Μάρτη 2011 - 3ος Ποδηλατικός Γύρος Οινοποιείων Αττικής

Εαρινή Ποδηλατική περιηγήση στα οινοποιεία της Αττικής

Κι όμως ήμασταν εκεί ….
ψηλά στον Αη Γιάννη τον Ρώσσο με την καταπληκτική θέα στον Ευβοϊκό,
περιμένοντας στην λιακάδα, κατω από τον πευκο στη κορφή του λόφου να ξεδιψάσουμε τους ποδηλάτες - μετά την μεγάλη ανηφόρα

Όταν όμως αντιληφθηκαμε ότι ήμασταν ακόμα 350μ. ανηφορίας «εκτός διαδρομής» μεταφεραμε εσπευσμένα τις υπηρεσίες μας σε παρόδια σκουπιδοθέση,
αναζωογονονοντας με «σταφυλική ενέργεια» μονο καμμιά 15αρία από την ουρά της ομάδας των 140 ένθερμων ποδηλατών που φέτος εμψύχωσαν το

ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΡΑΣΙΩΝ ΕΝΟΑΑ 2010

Παρ. 11 Φεβρ. 2011 - Δοκιμάσαμε τα φρέσκα κρασιά 2010 στο Μουσείο Βορρέ - Παιανία

Ανθρώπολις 2010 Το Σαββατοκύριακο 27-28 Νοέμβρη 2010 στο Δαης, δοκιμάσατε εναλλακτικές θεραπείες και βιολ. προϊόντα σταφυλιού

___________________________________________

Κυριακή 12 Σεπτέμβρη Γιορτή Τρύγου 2010

Οι επισκέπτες ένιωσαν την χαρα του τρύγου 2010 στον αμπελώνα μας στα Σπάτα

___________________________________________

Την Κυριακή 13 Ιουνίου 2010 στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης του Πνευματικού Κέντρου η ΧΕΝ Σπατων και τη Διεπαγγελματικη Ενωση Οινου Δημου Σπατων την Παγκόσμια Ημέρα «Οίνου-Πολιτισμού-Κοινωνίας» διοργανόθηκε βραδιά με παρουσιάσεις και γευστικές δοκιμές οίνου, στην εκδήλωση με θέμα «Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΟΙΝΟΥ ΣΗΜΕΡΑ»

Ο οινοποιός Δ. Γεώργας ανέπτυξε το θέμα: "Ο χαρακτήρας του οίνου σήμερα " συνοψίζοντας τις εξελήξεις στην τελευταία 50ετεία. Ο Γρ. Μιχαήλος απόφοιτος του Εκπαιδ. Οργανισμού Συμβ. Οίνου και Αποσταγμάτων (WSPC) αποκοδικοποίησε την γλώσσα επικοινωνίας γευστικής δοιμής των κρασιών, στο θέμα : Τα γευστικά χαρακτηριστικά του κρασιού και η μελέτη αυτών. Ακολούθησε στην βεράντα Γευστική δοκιμή τοπικών οίνων Οινοποίων μελών της Διεπαγγελματικής Ένωσης Οίνου Δήμου Σπάτων
___________________________________________

 

ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ 2010 - ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Υπαίθρια γιορτή που έγινε την Κυριακή 30 Μάη στα Σπάτα. Φέτος λειτούργησαν μια σειρά από παρουσιάσεις και βιωματικά μίνι σεμινάρια, σχετικά με το αμπέλι, όπου ελεύθερα συμμετείχαν οι επισκέπτες. Συζητήσαμε κάτω από τον μεγάλο πεύκο, παρατηρώντας τις ιδιαιτερότητες τού βιολογικού αμπελιού, μαθαίνοντας και απολαμβάνοντας τον ανοιξιάτικο αμπελώνα, με δροσιστικά προϊόντα βιολ. σταφυλιού.


Δευτέρα 26 Απριλίου 2010 - Απονομή πτυχίων αποφοίτων σχολής WSPC

Στα πλαίσια της απονομής των πτυχίων των σπουδαστών στης σχολής WSPC, τιμήθηκε γιά την συμβολή της στο Ελληνικό κρασί η παλαίμαχος αμπελουργός - οινοποιός, μέλος της ΕΝΟΑΑ, κα Ροξάνη Μάτσα

 

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010 - Παγκοσμια μέρα Παιδικού & Εφηβικού Βιβλίου

 

2ος Ποδηλατικός Γύρος των Οινοποιείων Αττικής

Οι φίλοι του στον αμπελώνα των Σπάτων

Βροχή, βροχή, βροχή ... αλλά και αδιάβροχο ποδηλατικό πείσμα / πετάλι / κρασάκι / πετάλι .

Θρούμπα - μουσούντα και μαύρο ψωμί.

Από το β' πίτ Σπάτων που στήθηκε στο οινοποιείο της Οικογένειας Γεώργας όπου ανασυγκροτήθηκαν περί τους 60 ποδηλάτες και συνοδούς

 

ΤΡΥΓΗΤΟΣ 2009
Η χαρά του μαζέματος των σταφυλιών

Στα Σπάτα τρυγήμαμε μαζί στο βιολ. αμπέλι

Στα πλαίσια της γιορτής του Τρύγου 2009 - που συμμετήχαν τα οινοποιεία της Αττικής ΕΝΟΑΑ με ποικίλες εκδηλώσεις- την Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 2009 το μεσημέρι, μοιραστήκαμε την χαρά του μαζέματος των σταφυλιών. Τρυγίσαμε το αμπέλι μας στα Σπατα και ξεναγήσαμε από 11:00 - 13:00. Παιδιά ευπροσδεκτα. Δροσιστικές σταφυλολιχουδιές γιά να ξαποστάσουμε. Αρκετοί συνέχίσαν την επισκεψη σε γειτωνικά οινοποιεία που συμμετήχαν με δραστηριότητες στη ΕΝΟΑΑ Γιορτή του Τρύγου 2009

Οδηγίες προσέλευσης στο αμπέλι

 

Ανοικτές Πόρτες 2009 Κυριακή 17 Μάη 2009

Για 4η χρονιά οι πόρτες της «Οικογένεια Γεώργα» άνοιξαν την Κυριακή το μεσημέρι για τους επισκέπτες κάτω από τον μεγάλο πεύκο στον αμπελώνα στα Σπάτα. Μετά την γνωριμία των επισκεπτών με τον «κύριο Αμπέλι» στρώσαμε τραπέζι με τοπικά πιάτα της οικογένειας, δοκιμάζοντας κρασιά, ενώ τα παιδιά και μεγάλοι μετά από υπαίθριες αμπελοδραστηριότητες, δροσίστηκαν με χυμούς και γρανίτες σταφυλιού.
Παγωμένο Ασσύρτικό - Μαλαγουζιά 2008 με μουσούντα (την μεσογείτικη σπανακόπιτα χωρίς φύλλο), βιολογικές θρούμπες 'Βελουϊτίνος' και φρέσκο μαύρο ψωμί "Αρωτρον".
Τζαζ μελωδίες της Νέας Ορλεάνης στην κιθάρα του Κώστα και την φυσαρμόνικά του Χρήστου, με τον ερυθρό ημίγλυκο SEiRA#2 του 2007, ταίριαξαν με το αγνάντεμα του ηλιοβασιλέματος στον ανοιξιάτικο αμπελώνα.

 

Μαρτιος 2009

Διακρίθηκε το Πετιμέζι στα βραβεία Gourmet 2008-2009

 

 

 

 

 

Το 1ο YOGA LoveFEST πραγματοποίηθηκε στις
14 & 15 Φεβρουαρίου 2009 στον Πολυχώρο Αθηναΐς, Κεραμεικός, Αθήνα.

Ενδυναμώσαμε τους συμμετέχοντες με χυμό βιολ. σταφυλιού, εντοπίζοντας την αξία του σταφυλιού όλοκληρο τον χρόνο, τόσο στη διατροφή όσο και στις ειδικές αποτοξινοτικές δίαιτες.

 

 

 

Cycling for Wine στα Μεσόγεια

1ος Ποδηλατικός Γύρος των Οινοποιείων Αττικής

Οι παλαίμαχοι ποδηλάτες μας ξαναθύμησαν την ευχαρίστηση της ποδηλατάδας στους αμπελώνες. Ξεσκονίσαμε το "αγωνιστικό" Mercier και ξεχυθήκαμε όλοι με τα ποδήλατά μας. Ο ρυθμός χαλαρός και όχι αγωνιστικός, με παρεϊστικη ατμόσφαιρα το πρωινό της Κυριακής κάναμε στον γύρω των Μεσογείων. Ποδηλατόντας παρέα με 72 ποδηλάτες περάσαμε μέσα από τα φρεσμοκλαδεμένα κλαδεμένα αμπέλια, τις συκές και τις φυστικές.Πετάλι στους λόφους στο τυπικό Αττικό τοπίο, με ενδιαφέρουσες στάσεις σε οινοποιεία της διαδρομής για οινικό ανεφοδιασμό και βιολ. χυμό σαββατιανού και φυσικά ξενάγηση.

Εγινε την κρύα αλλά Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009 υλοποιόντας την ιδέα του πολυπράγμωνα οινόφιλου ποδυλάτη Θέμου Νικολετόπουλου www.cyclingforwine.gr φέρνοντας σε πιό άμεση επαφή δύο μεγάλες αγάπες, τo ποδήλατο και το κρασί. από την Ποδηλατική Ένωση Παλαιμάχων Αθλητών www.pepa.gr και την Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής www.enoaa.gr,

 

To Seira#1 ταξίδευσε στην Ισλανδία ... και ανέβηκε στον παγετώνα Solheimajokull

ΥΓ. To 2010 σε απόσταση περίπου 20 χλμ (αριστερή φώτο - στο βάθος) έγινε η έκρηξη του διάσημου ηφαιστείου Eyafiatllajokull κάτω από τον ομώνυμο παγετώνα.

Ανοικτές Πόρτες 2008 - Κυριακή 5 Οκτωμβρίου 2008

Στιγμές από την υπαίθρια γιορτή στον αμπελώνα
στα πλαίσια της Εβδομάδας Βιολογικής Γεωργίας, γιορτάζοντας την 1η 10ετεία βιολογικής αμπελουργείας

 

Εντυπωσιακή ποιότητα του Τρύγου 2008

Oι λευκές ποικιλίες του κτήματος Μαλαγουζιά και Chardonnay συλλέχθηκαν και ήδη οινοποιειούνται γιά να δόσουν την νέα ετικέτα του κτήματος. Στο β' 15νθήμερο του Αυγούστου μαζέψαμε το Merlot και Syrah οι συνοινοποιήσεις των οποίων θα δόσουν το Seira#1 και Seira#3. Συνεχίσαμε με Μοσχάτο, το Ασύρτικο, και το Αγιωργίτικο. Το Σαββατιανό συλέχθει από τα μέσα έως το τέλος του Σεπτέμβρη και απόζυμώνεται γιά να εμφιαλωθεί στο τέλος του χρόνου ως Τοπικός 2008 και Ρετσίνα 2008.

 

Κεράσαμε το κρασί στο 1ο Φεστιβαλ Σφουγγάτου 19-22/8 στην Κύθνο

 

Ανοικτές Πόρτες 2008 - Κυριακή 18 Μαϊου - Υπαίθρια Γιορτή στο Αμπελώνα

Για 3η χρονιά οι πόρτες της «Οικογένεια Γεώργα» άνοιξαν την Κυριακή το μεσημέρι 18 Μάη για τους επισκέπτες στις διεργασίες οινοπαραγωγής. Η γιορτή που συμμετείχαν περί τα 150 άτομα, έγινε κάτω από τον μεγάλο πεύκο μέσα στον αμπελώνα στα Σπάτα.
Μετά την γνωριμία των επισκεπτών με τον «βιολογικό οργανισμό Αμπέλι» στρώσαμε τραπέζι, γιορτάζοντας την πρώτη 10ετεία βιολογικής γεωργίας, δοκιμάζοντας κρασιά και χυμούς της οικογένειας, ενώ τα παιδιά μετά από υπαίθριες αμπελοδραστηριότητες, δροσίστηκαν με γρανίτες σταφυλιού.
Η παγωμένη Ρετσίνα 2006 εξέπληξε στην συνοδεία της με Μουσούντα (την μεσογείτικη σπανακόπιτα χωρίς φύλλο), βιο- θρούμπες 'Βελουϊτίνος' και φρέσκο μαύρο ψωμί (βιο) με καρύδι. Το παγωμένο Σαββατιανό του 2006 της οικογένειας, ήταν το ταιριαστό κρασί με "Την σούπα της χρονιάς".Με σφηνάκια μετέλαβαν ευλαβικά όλοι οι παρευρισκόμενοι από την τραχανόσουπα της οικογένειας που μοίραζε η Μαρία και ο Peter, συμβάλλοντας στην ιδέα της περιοδεύουσας μαρμίτας, που ειδικά την ημέρα αυτή είχαμε μαζί μας στο αμπέλι. Η σούπα -που μας συγκίνησε με τον τρόπο που φέρνει πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους μαζί στο περασμά της- έχει ξεκινήσει τον Γενάρη από την Βιέννη από μια ομάδα καλλιτεχνών. Στους όρους της είναι να μαγειρεύεται καθημερινά και αδιαλείπτως, χρησιμοποιόντας 1/2 λίτρου από την σούπα της προηγούμενης μέρας. Μέχρι ώρας έχει περάσει από 90 μικρές και μεγάλες γιορτές σε ευρωπαϊκές πόλεις και χωριά, φιλοδοξώντας στο τέλος του χρόνου να έχει συγκεντρώσει όλη την κουλτούρα της Ευρώπη μέσα της, σε αραίωση D365 ! Προς το παρόν ενσωματώθηκε αρκετό κέφι και μουσική μέσα της, προτού αναχωρήσει από την χώρα μας γιά τους βόρειους σουποπροορισμούς της.
Με τον πλάγιο ήλιο, ο ήχος από το σάζι του Μιχάλη μαζί με τον ερυθρό SEiRA#1 του 2005, ενδυνάμωσε το αγνάντεμα του ηλιοβασιλέματος στον ανοιξιάτικο αμπελώνα. Ευχαριστούμε τους φίλους μας που γίορτασαν μαζί μας

. Δείτε την συνταγή της σούπας

 

 

Ενα από τα 9 Χρυσά βραβεία απονεμήθηκε στο Γλυκός Οίνος 2005 στο 3ο Διαγωνισμό Γευσιγνωσίας που διοργάνωσε φέτος η ΔΗΩ και συγκέντρωσε 112 ετικετες οίνων από σταφύλια βιολογικής γεωργίας

 


Ενδιαφέρον το σεμινάριο γιά Βιοδυναμική Γεωργία που έγινε στις 3 & 4 Μαΐου 2008, στο Κρυονέρι Κορινθίας, στον Ξενώνα Elisson. Γιά ένα 2ήμερο ο Αυστραλός βιοδυναμικός επαγγελματίας καλλιεργητής και εκπαιδευτής Darren Aitken παρουσίασε την αυστραλιανή άποψη της βιοδυναμικής πρακτικής στην χώρα του. Φρέσκια σύγχρονη, πρακτική και ταυτόχρονα ξεκάθαρη -με τον ειδιαίτερο τρόπο που χουν οι αυστραλοί- εφαρμόζεται σε εκτεταμένες εκτάσεις και αμπελοκαλλιέργιες. Αντιμετωπίζουν επιτυχώς το πρόβλημα τις ξηρασίας και τις χαμηλής γονιμότητας των εκεί εδαφών. Μιά καλή "σχολή" βιοδυναμικής με ιδιαίτερη άποψη που ήδη ακολουθείται από πολλές ευρωπαϊκές. Αποτελεί σήμερα ίσως το καλύτερο παράδειγμα βιοδυναμικής σκέψης και δράσης γιά την Ελλάδα.

"Από τη βιολογική αμπελουργία στο βιολογικό κρασί" παράλληλη εκδήλωση που οργάνωσε η ΔΗΩ στα πλαίσια της έκθεσης ΟΙΝΟΡΑΜΑ 28-30 Μαρτίου 2008

Συζήτηση γιά τις προδιαγραφές της βιολογικής οινοποίησης στην Ευρώπη και την χώρα μας

Ζητήματα που σχετίζονται με τη βιολογική καλλιέργεια του αμπελιού έχουν σε μεγάλο βαθμό επιλυθεί. Αυτό που απασχολεί σήμερα και κυριάρχησε στη συζήτηση, στις απόψεις και στις ερωτήσεις των παρισταμένων ήταν η βιολογική οινοποίηση, δηλαδή πόσο έτοιμοι είμαστε να ονομάσουμε βιολογικό το κρασί που προέρχεται από βιολογικούς αμπελώνες.

Σ’ ένα προσεκτικό και επαγγελματικό ακροατήριο που απαρτίζονταν από αμπελουργούς, οινοποιούς, οινολόγους, φοιτητές και άλλους ειδικούς του οίνου οι πέντε εισηγητές παρουσίασαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, αναλύσεις, εμπειρίες και προτάσεις, για τη βιολογική καλλιέργεια του αμπελιού, κυρίως όμως για τη την βιολογική οινοποίηση:

O Ο Σπύρος Σγούρος, Πρόεδρος - Γεν. Διευθυντής Οργανισμού ΔΗΩ ανοίγοντας τις ομιλίες, παρουσίασε τις 130 οινοποιητικές επιχειρήσεις που ελέγχονται από τη ΔΗΩ, ένας πραγματικά εντυπωσιακός αριθμός επιχειρήσεων που απλώνονται σε όλη την Ελλάδα και καλύπτουν όλα τα είδη του κρασιού, των ποικιλιών και των περιοχών. Στην συνέχεια αναφέρθηκε συνοπτικά στις επιμέρους δράσεις του Οργανισμού ΔΗΩ για την βιολογική αμπελουργία και το βιολογικό κρασί.

Από το Συνέδριο για τη βιολογική καλλιέργεια του αμπελιού (Τρίπολη 1996), το ελληνοιταλικό πρόγραμμα ΒιοΒάκχους (Γιαννιτσά 2000), αλλά και το σημερινό πρόγραμμα (εφαρμογές βιολογικής αμπελουργίας και οινοποίησης 2006-2008) που υλοποιεί μετά από ανάθεση από τον ΟΠΕΓΕΠ, Οργανισμό του ΥΑΑΤ .

O Ο Alessandro Triandafyllidis, από την Ιταλία, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Τμήματος της IFOAM, επικεντρώθηκε στην παρουσίαση του ερευνητικού ευρωπαϊκού προγράμματος ORGWINE όπου καταγράφει τις απόψεις που επικρατούν στην Ευρωπαίκή Ενωση στα πλαίσια θέσπησης κριτηρίων για το βιολογικό κρασί.

Κλείνοντας κάλεσε τους παρευρισκόμενους και κάθε ενδιαφερόμενο να μετέχουν στην επόμενη έρευνα με θέμα το βιολογικό κρασί που συντονίζεται επίσης από την ΑΙΑΒ-ΙΤΑΛΙΑ. Για περισσότερες πληροφορίες στο www.orgwine.org.

Ο αμπελουργός και οινολόγος Παύλος Αργυρόπουλος παρουσίασε τις ελληνικές απόπειρες καθορισμού προδιαγραφών για το βιολογικό κρασί, αναφερόμενος τόσο σε τεχνικές οινοποίησης όσο και στα ανώτερα όρια πρόσθετων ουσιών, με στόχο όχι απλώς το βιολογικό κρασί, αλλά το βιολογικό κρασί αρίστης ποιότητας.

Τις πρακτικές πλευρές της βιολογικής οινοποίησης επεσήμαναν οι οινοποιοί Θωμάς Λίγας και Δημήτρης Γεώργας οι οποίοι με τις έξοχες επισημάνσεις τους, αποκύημα της εμπειρίας χρόνων προσέφεραν συναρπαστικά στοιχεία σχετικά με τη βιολογική καλλιέργεια και την οινοποίηση.

Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος Λίγας (Κτήμα Λίγα, Γιαννιτσά) παρουσίασε με λεπτομέρειες τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τις δυσκολίες και το αποτέλεσμα των προσπαθειών στην πρακτική εφαρμογή βιολογικής οινοποίησης. Σε μια πιο ιστορικο-πολιτική ομιλία με τη ιδιαίτερη αφηγητική του δεινότητα ο κύριος Γεώργας (Οικογένεια Γεώργα, Σπάτα) τόνισε ότι πέρα από τη σχετική νομοθεσία, χρειάζεται να ‘’συμπλέξουν’’ οι εμπειρίες όλων όσων ασχολήθηκαν παλαιότερα και τώρα και να καθορίσουν τις ιδιαίτερες ανάγκες και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να διακρίνει το βιολογικό κρασί. Επιπλέον οι καθορισμένοι στόχοι της βιολογικής γεωργίας να απασχολήσει όλους οινοποιούς, οινολόγους, καταναλωτές.

Απόσπασμα από τo δελτίο τύπου της ΔΗΩ

 

ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ 2007 - ΓΙΟΡΤΑΣAΜΕ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

(Κυριακή 7 Οκτώβρη 2007)

Απολαύσαμε το φθινόπωρο - κάτω από τον μεγάλο πεύκο - στον αμπελώνα μας στα Σπάτα με κρασί, γρανίτα σταφυλιού, τοπικούς μεζέδες ... και πολλούς φίλους.

Το σαξόφωνο και η μπλούζ φυσαρμόνικα αντήχησε στα αμπέλια, αφιερώνοντας τζαζ νότες στον Κώστα Γεωργίου

 

Σεμινάριο βιοδυναμικής αμπελουργίας (Σαβ. 12 και Κυρ. 13 Μαίου 2007)

με τον τέως πρόεδρο της DEMETER Γαλλίας,
τον γεωπόνο και τώρα επίσημο σύμβουλο βιοδυναμικής γεωργίας με εξειδίκευση στην αμπελουργία

Pierre Masson

Οινοποιείο ΡΕΠΑΝΗΣ, Νεμέα

Οικολογική εβδομάδα (Κυρ. 1 Οκτ. 2006) - Ανοικτά βιολογικά αγροκτήματα

Κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Οκτώμβρη, γιορτάζουμε την Εβδομάδα βιολογικής Γεωργίας Οι πόρτες του οινοποιείου ανοίγουν και ξεναγούμε τους επισκέπτες στις διεργασίες παραγωγής του κρασιού, δοκιμάζοντας από βαρέλια και δεξαμενές κρασιά που δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα. Το μεσημέρι συνεχίζουμε την ξενάγηση της βιολογικής καλλιέργειας μεσα στον κοντινό αμπελώνα, όπου στρώνουμε τραπέζι κατω από τον μεγάλο πεύκο και δοκιμάζουμε βιολογικους μεζέδες

Ανοικτες Πόρτες (μέσα Μάη 2006)

Τα οινοποιεία όλης της Ευρώπης είναι ανοικτά το Σαββατοκύριακο στα μέσα του Μάη όπου ξεναγούν δωρεάν τους επισκέπτες


ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΡΜΗ (15-10-2004)
Μέσα στο ήρεμο ομαλό τοπίο της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, στο κτήμα των 100 στρεμμάτων της Βεατρίκης Βιντερσταϊν & του Τάκη Λίτσα, ένας πλήρης αυτόνομος παραγωγικός "οργανισμός" με ζώα (ανάμεσά τους και 17 υπέροχα άλογα) και καλλιέργειες - ίσως το παλαιότερο πλήρες αγρόκτημα που εφαρμόστηκαν οι την βιοδυναμικές τεχνικές στην Ελλάδα - έγινε το σεμινάριο της βιοδυναμικής & ομοιοδυναμικής καλλιέργειας, από τον Enzo Nastati, ερευνητή του ιταλικού Ινστιτούτου Albero della Vita που εδρεύει στην Τεριέστη.

Στην διάρκεια της εβδομάδας 4 - 9 Οκτώβρη 2004 περιλήφθηκαν δύο ενότητες. Η πρώτη αφορούσε της αρχές σχεδιασμού αγροκτήματος ενώ δόθηκαν παραδείγματα για αμπελώνα. Το δεύτερο μέρος (7-9/10) συνεχίσθηκε με την ανάπτυξη βασικών αρχών για την ομοιοπαθητική θεώρηση της καλλιέργειας και της ζωής, και απευθυνόταν σε προχωρημένους. Έγινε εμβάθυνση στην εξέλιξη των εφαρμογών της βιοδυναμικής θεωρίας, δίνοντας λύσεις σε προβλήματα που οι περίπου 40 ακροατές (βιοκαλλιεργητές, γεωπόνοι, φαρμακοποιοί, κτηνίατροι, φοιτητές αλλά και απλοί ιδιώτες, που ξεναγήθηκαν στα πνευματικά μονοπάτια της βιοδυναμικής και στις αρχές της όπως εξελίχθηκε από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα.
Έγινε ακόμα αντιληπτό ότι η καλλιέργεια προϊόντων ανώτερης ποιότητας προϋποθέτει μια μακρόχρονη πνευματική εργασία που πρέπει να βασίζεται στο "ήθος" του παραγωγού, ένα στοιχείο που είναι όλο και πιο αναγκαίο στην εποχή μας.

Έγινε τέλος σαφές ότι μετά 3 έτη σπουδής στην Ελλάδα, υπάρχουν αγροκτήματα και αμπελώνες που ενσωματώνουν πολλές από τις καλλιεργητικές τεχνικές. Παρόλα αυτά η ύπαρξης ενός πειραματικού πλήρως ομοιοδυναμικού κτήματος στην Ελλάδα, θα είναι η καλύτερη απόδειξη των μεθόδων στην της χώρας μας.
Περισσότερες πληροφορίες και πλάνο για από τα σεμινάρια που εγιναν το 2005-6 στο endynamei@yahoo.gr



Επάνω